Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Енергийният гигант Saudi Aramco отчете 23% спад на печалбата

Енергетика

Енергийният гигант Saudi Aramco отчете 23% спад на печалбата

Енергийният гигант Saudi Aramco отчете 23% спад на печалбата - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Енергийният гигант Saudi Aramco обяви 23% спад на печалбата си за третото тримесечие на годишна база в резултат на по-ниските цени на петрола и съкращенията на производството.

Спадът от 42,43 млрд. долара през миналата година до 32,58 млрд. долара през тази година „отразява основно влиянието на по-ниските цени на суровия петрол и продадените обеми“, се казва в изявление на компанията, публикувано на саудитската фондова борса.

Регистриран е спад на нетната печалба от 19,25% през първото тримесечие и 38% през второто тримесечие в сравнение с 2022 г.

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. накара цените на петрола да скочат рязко, достигайки връх от над 130 долара за барел.

Благодарение на това Saudi Aramco спечели общо 161,1 млрд. долара, което осигури на кралството първия му годишен бюджетен излишък от близо десетилетие.

Цените през тази година се очаква да бъдат около 85 долара за барел, сочи доклад на базираната в Рияд фирма Jadwa Investment.

Анализаторите твърдят, че кралството се нуждае от цена на петрола от около 80 долара за барел, за да балансира бюджета си, въпреки че това може да се размине с намаляване на производството и увеличаване на разходите.

През април най-големият износител на суров петрол в света обяви, че намалява производството с 500 000 барела дневно, което е част от координиран ход с други петролни държави за ограничаване на предлагането с над 1 млн. барела дневно в опит да се подкрепят цените.

През юни саудитското министерство на енергетиката обяви допълнително доброволно намаляване на добива с един милион барела дневно, което влезе в сила през юли.

Това намаление ще продължи до декември, потвърди министерството в неделя.

Дневното производство на кралството в момента е около 9 милиона барела, което е далеч под обявения дневен капацитет от 12 милиона барела.

Анкети