Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Енергийният министър проверява изграждането на интерконектора със Сърбия

Енергетика

Енергийният министър проверява изграждането на интерконектора със Сърбия

Енергийният министър проверява изграждането на интерконектора със Сърбия - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов ще проверят напредъка на дейностите за изграждане на междусистемната газова връзка между България-Сърбия. Инспекцията е планирана за 13.00 часа, в района на село Доброславци.

Проектът предвижда изграждането на нов газопровод, който да свърже газопреносните системи на България и Сърбия. Трасето е с обща дължина около 170 километра от българския град Нови Искър до сръбския Ниш. На наша територия инфраструктурата е с дължина около 62 километра и включва две газопроводни отклонения – до общините Сливница и Драгоман, което ще позволи и газификацията на населените места по трасето на тръбата.

Газовата връзка ще бъде реверсивна и ще бъде с капацитет 1,8 милиарда кубически метра газ. Това ще даде възможност за диверсификация на доставките на природен газ за региона, чрез осигуряване на нови източници и маршрути на синьо гориво.

България ще получи достъп до източници на газ от Западна Европа по изцяло нов маршрут, а Сърбия - до терминалите за втечнен природен газ и други алтернативни източници в региона.

Проектът е подкрепен от Европейската комисия и цели да се подобри както интеграцията на газовия пазар, така и конкуренцията между доставчиците в полза на бизнеса и домакинствата.

Българският участък на интерконектора ще струва около 140 милиона лева и се финансира чрез собствени средства на „Булгартрансгаз“, привлечен финансов ресурс, както и с пари по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и Механизма за Свързване на Европа, припомня БНР.

Началото на изграждане междусистемната газова връзка беше дадено на 1 февруари 2023 г. Очаква се газопроводът да бъде въведен в експлоатация до месец октомври тази година.

Анкети