Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Газовата връзка Сърбия-България ще бъде тествана в следващите дни

Енергетика

Газовата връзка Сърбия-България ще бъде тествана в следващите дни

Газовата връзка Сърбия-България ще бъде тествана в следващите дни - Tribune.bg
Снимка:
© АРХИВ/БГНЕС

Газовата връзка Сърбия-България ще бъде пусната в пробна експлоатация до няколко дни, съобщи министърът на енергетиката Дубравка Джедович Ханданович.

„Колегите от Министерството на минното дело и енергетиката вече три седмици са на терен, заедно с изпълнителите и подизпълнителите, за да следят за навременното приключване на работите и изпълнението на всички условия, за да може газопроводът да бъде пуснат в пробна експлоатация, което очакваме да стане в близките дни“, каза Ханданович, съобщи сръбското издание „Политика“.

Междусистемната газова връзка „България-Сърбия“ (IBS) ще бъде с обща дължина около 170 км. и започва от Нови Искър, Република България, като крайната й дестинация е Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км на българска територия. След изграждането ѝ газовата връзка ще бъде с капацитет до 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток. Газопроводът е проект от общ интерес за Европейския съюз, финансиран от Механизма за свързване на Европа.

За пълната реализация на обекта се предвижда изграждането на две автоматични газорегулиращи станции (АГРС), една газоизмервателна станция (ГИС) – Калотина, както и две газопроводни отклонения за Сливница и Драгоман. След изграждането газовата връзка ще бъде с капацитет 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток.

Анкети