Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Газовата връзка със Сърбия е готова, офицалното ѝ откриване ще е до дни в Ниш

Енергетика

Газовата връзка със Сърбия е готова, офицалното ѝ откриване ще е до дни в Ниш

Газовата връзка със Сърбия е готова, офицалното ѝ откриване ще е до дни в Ниш - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на енергетиката Румен Радев и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов инспектираха интерконектора България-Сърбия.

„Това не е само станция за подаване на природен газ. Тя е двупосочна, по нея България също може да получава газ“, заяви премиерът.

Денков посочи, че интерконекторът има отбивки и към градовете Драгоман и Сливница и дава възможност за тяхната газофикация. В същото време той призна, че този интерконектор е в интерес на Сърбия, защото й позволява да получава природен газ различен от този, който се доставя по „Балкански поток“.

„Благодарение на газопровода, България получава достъп до източници на газ от Западна Европа по изцяло нов маршрут, а Сърбия - до терминалите за втечнен природен газ в региона и до Южния газов коридор", каза още премиерът.

Според него това осигурява разнообразие и възможности. „Това, което прави интерконекторът България-Сърбия, е основно да помогне на Сърбия да се чувства спокойна, че ако стане нещо по отношение на „Южен поток“, тя има алтернативна. Помните какво стана миналата година при нас. Те може да купят втечнен газ от други източници, това дава алтернативи“, заяви акад. Николай Денков.

„Тази газова връзка създава конкуренция и означава, че те могат да закупят газ от различни източници. Например, втечнен газ от Гърция или от Азербайджан. Това дава на Сърбия алтернативи и ги поставя в по-силни позиции, когато трябва да преговарят”, обясни премиерът.

Според Денков с проектите, които са подкрепени от ЕК, България се оказва много по-добре свързана състояние съседите, отколкото преди години.

На въпрос дали се продава рафинерията в Бургас и кой я купува, премиерът каза: „Единственият, който може да даде официалната информация е Лукойл и той я даде. Очевидно е, че те са стартирали такъв процес и ще търсят авторитетни международни консултанти, които да им помогнат да реализират тази сериозна сделка. Кой ще купи зависи от това, какви купувачи ще се явят. Нямам представа какъв ще е крайният резултат”.

А относно таксата върху транзита на природен газ от Русия, която България изисква, премиерът обясни, че тази такса няма да се изисква нито от Сърбия, нито от Унгария. „По отношение консултациите с ЕК – те си продължават, ако трябва, може да се наложи прецизиране на формулировката. Продължава този процес, но няма нищо притеснително за двете страни“, допълни акад. Денков. Той изтъкна, че парите, за които става дума, няма да ги плаща и „Булгартрансгаз“.  „Дали ще ги дадат руснаците, предстои да видим“, допълни министър-председателят.

Припомняме, че междусистемната газова връзка се предвижда като реверсивна връзка, която да свърже националните газопреносни мрежи на България и Сърбия. Интерконекторът ще допринесе за диверсификация на маршрутите, междусистемната свързаност на двете страни и осъществяването на пренос на природен газ. Първоначално се очаква газопроводът да осигури възможност за доставка на 1,8 млрд. кубични метра газ годишно. Общата дължина на газопровода през двете страни е 170 километра - от Нови Искър край София до Ниш.

Междусистемната газова връзка Сърбия-България ще бъде пусната в пробна експлоатация до няколко дни, съобщи сръбският министър на минната промишленост и енергетиката Дубравка Джедович Ханданович, цитирана от Танюг. В Сърбия дължината на интерконектора е 109 километра.

Анкети