Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. ГЕРБ: Петков и Василев са подписали затварянето на въглищните централи

Енергетика

ГЕРБ: Петков и Василев са подписали затварянето на въглищните централи

ГЕРБ: Петков и Василев са подписали затварянето на въглищните централи - Tribune.bg
Снимка:
© кадър

„83% от въглищните централи в България ще бъдат затворени, хората ще бъдат съкратени и това означава закриване на българската енергетика“, това заяви пред журналисти бившият зам.-министър на енергетиката Жечо Станков.

„Асен Василев и Кирил Петков, които се разписаха за спасяване на Маришкия басейн с едната ръка, с другата ръка поели ангажимент да затворят 83% от въглищните централи в България.

Той беше категоричен, че правителството „Борисов 3“ не е поемало ангажимент за намаляване на емисиите с 40%. По думите на Станков правителството на Петков е това, което е подписало за затварянето им.

„Лъжата беше основен способ на управление на „Продължаваме промяната“, но тази лъжа ще излезе много скъпо на България и българското общество“, коментира Теменужка Петкова и припомни, че правителството на Борисов управлявало до април 2021 г. било готово изцяло с Плана за възстановяване и устойчивост. Планът е бил 99% съгласуван с Европейската комисия и дата за затваряне на въглищните централи нямало. „Такива безумни ангажименти ГЕРБ никога не са поемали“, категорична беше тя.

Петкова отбеляза, че България трябва да премине през прехода към нисковъглеродна икономика, но това да не бъде с цената, платена от хиляди хора - около 100 000 човека да останат без работа от въглищните централи. ГЕРБ са се борили за справедлив преход, който няма да застраши енергийната ни сигурност. Това, което ПП са предложили, не защитава интересите на страната, невъзможно е, и изправя пред риск националната и енергийна сигурност в България

Бившият образователен министър и депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев добави, че сегашният План за възстановяване и устойчивост е нестабилен и раздут.

„Планът е спазарен срещу българската енергетика, изтъргуван, продаден и предаден заради проекта за батерии. Няма друго обяснение проектът да остане в Плана“, заяви Вълчев.

Той смята, че България ще бъде превърната от нетен износител на електроенергия в нетен вносител.

„Кирил Петков и Асен Василев излъгаха не само миньорите, но предадоха българския национален интерес заради лобисткия проект за батериите“, посочи още той.

 От ГЕРБ са категорични, че проектът за батериите и моделът, който ПП заложил в Плана за възстановяване, е провокиран от интересите на частна фирма, а не от интересите на българската общество.

Анкети