Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Италия ще инвестира в завода на Enel, за да увеличи производството на слънчеви панели

Енергетика

Италия ще инвестира в завода на Enel, за да увеличи производството на слънчеви панели

Италия ще инвестира в завода на Enel, за да увеличи производството на слънчеви панели - Tribune.bg
Снимка:
© Bishnu Sarangi/Pixabay

Италия ще инвестира във фабриката за фотоволтаични панели на енергийната компаняи Enel в Сицилия, подкрепяйки плана си да увеличи производството и да се превърне в основното място за слънчеви панели в Европа, каза премиерът Джорджия Мелони.

„Има 90 милиона евро (97 милиона долара) за този проект от Националния план за възстановяване и устойчивост, което ще позволи на настоящата фабрика да се укрепи и да бъде създадена нова производствена линия“, каза Мелони по време на посещението си в завода 3Sun в град Катания.

„Нашата цел е Катания да се превърне в един от най-важните центрове в производството на слънчеви панели“, добави пред журналисти тя.

Очаква се съществуващият производствен капацитет на фабриката от приблизително 200 мегавата (MW) годишно да се увеличи до 3 гигавата (GW) до края на тази година, с шест месеца закъснение в сравнение с първоначално обявеното от Enel през 2022 г.

Мелони каза, че целта е да се създадат 700 нови работни места до края на 2024 г. и още 1000 индиректно в компании, работещи с завода 3Sun.

Проектът за увеличаване на капацитета на фабриката идва в момент, когато Европейският съюз се стреми да ускори преминаването към възобновяеми енергийни източници и да сложи край на зависимостта си от газ, внасян от Русия, предава Ройтерс.

През януари Enel осигури финансов пакет от 560 милиона евро от Европейската инвестиционна банка (EIB) и група италиански банки, водени от UniCredit, за да разшири дейността си.

Енергийната група също преговаря с потенциални инвеститори за евентуална продажба на до 50% от фабриката, предава Ройтерс, цитирайки свои източници.

Анкети