Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. MAE: Световното търсене на петрол, газ и въглища съвсем скоро ще достигне своя пик

Енергетика

MAE: Световното търсене на петрол, газ и въглища съвсем скоро ще достигне своя пик

MAE: Световното търсене на петрол, газ и въглища съвсем скоро ще достигне своя пик - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Световното търсене на петрол, газ и въглища се прогнозира за първи път да достигне връх през това десетилетие, заяви ръководителят на Международната агенция (MAE) по енергетика пред Файненшъл таймс.

Годишната прогноза за световната енергетика на МАЕ, която трябва да бъде публикувана следващия месец, ще покаже, че „светът е на прага на историческа повратна точка“, каза изпълнителният директор Фатих Бирол.

Промяната ще има последици за битката срещу изменението на климата, тъй като ще доведе до пика на емисиите на парникови газове, добави той.

Въз основа на правителствените политики в световен мащаб, търсенето на трите изкопаеми горива е „на път да достигне връх през следващите години“, подчерта изпълнителният директор.

„Това е първият път, когато се наблюдава пик в търсенето за всяко гориво през това десетилетие“, подчерта той, уточнявайки че това се случва по-рано от очакваното.

Очаква се търсенето на петрол да достигне връх преди 2030 г. благодарение на растежа на електрическите превозни средства.

Търсенето на газ ще спадне по-късно през това десетилетие в развитите икономики, тъй като термопомпи и възобновяема енергия се използват все повече, докато Европа се отклонява от руските доставки след войната в Украйна.

Търсенето на въглища ще достигне връх през „следващите няколко години“, по думите на Бирол, който посочи намаляващите инвестиции в изкопаеми горива, възобновяемата енергия и ядрената енергия в най-големия потребител - Китай.