Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. МАЕ: Капацитетът за възобновяема енергия ще нарасне с една трета тази година

Енергетика

МАЕ: Капацитетът за възобновяема енергия ще нарасне с една трета тази година

МАЕ: Капацитетът за възобновяема енергия ще нарасне с една трета тази година - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Добавеният капацитет за възобновяема енергия се очаква да нарасне с една трета през настоящата година, съобщиха от Международната агенция по енергетика (МАЕ). По-силните правителствени политики и опасенията за енергийната сигурност стимулират внедряването на повече чиста енергия, предаде Ройтерс.

В своя актуализиран доклад за пазара на възобновяема енергия МАЕ посочва, че добавянето на възобновяеми мощности в световен мащаб ще скочи със 107 гигавата (GW) - най-голямото увеличение досега като абсолютна стойност - до повече от 440 GW през 2023 г.

За 2024 г. се очаква общият глобален капацитет на възобновяема електроенергия да нарасне до 4500 GW, което се равнява на общата енергийна мощност на Китай и САЩ взети заедно.

„Слънчевата и вятърната енергия са в основата на бързото разрастване на новата глобална енергийна икономика“, отбеляза изпълнителният директор на МАЕ (IEA) Фатих Бирол и добави:

„Тази година светът е готов да добави рекордно голямо количество възобновяеми енергийни източници към електрическата ситема – повече от общия енергиен капацитет на Германия и Испания взети заедно“.

В Европа растежът на възобновяемата енергия е в основата на отговора на единния блок на енергийната криза след войната в Украйна. Новите мерки също така помагат за значително увеличаване на капацитетите на САЩ и Индия през следващите две години.

В същото време се очаква Китай да формира близо 55% от глобалните увеличения на капацитета за възобновяема енергия през 2023 г. и 2024 г., отбеляза МАЕ.

Добавянето на слънчеви фотоволтаични мощности ще представлява две трети от тазгодишното увеличение на възобновяемата енергия, като се очаква тези мощности да продължат да нарастват през 2024 г. Високите цени на тока стимулират по-бързия растеж на слънчевите фотоволтаици, разположение на покривите, се казва още в доклада.

Предвижда се и добавянето на капацитет за вятърна енергия да нарасне с почти 70% през 2023 г. спрямо година по-рано поради завършването на проекти, които бяха забавени от Covid ограниченията в Китай и от проблеми с веригите на доставки в САЩ и Европа.

Според МАЕ обаче, по-нататъшният растеж през 2024 г. ще зависи от това дали отделните правителства могат да осигурят по-голяма политическа подкрепа за справяне с предизвикателствата по отношение на разрешителните и проектирането на търгове за капацитет, се добавя в доклада.

Необходими са също така повече инвестиции в надграждане на мрежите за интегриране на по-големи обеми възобновяеми енергийни източници в енергийните системи.

Етикети: ВЕИ (28) МАЕ (10)
Анкети