Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. МАЕ: Световното търсене на петрол ще нарасне повече от очакваното през тази година

Енергетика

МАЕ: Световното търсене на петрол ще нарасне повече от очакваното през тази година

МАЕ: Световното търсене на петрол ще нарасне повече от очакваното през тази година - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Световното търсене на петрол ще нарасне повече от очакваното през тази година, тъй като търсенето на изкопаеми горива в Китай достигна рекордни стойности, като войната между Израел и Хамас не засегна потоците от доставки, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ), предаде АФП.

Базираната в Париж организация съобщи, че според прогнозите световното търсене ще достигне исторически връх през 2024 г., въпреки че ще нараства с рязко по-бавни темпове.

„Световното търсене на петрол продължава да надхвърля очакванията“, заяви МАЕ в месечния си доклад за петролния пазар.

МАЕ посочи, че търсенето от страна на Китай, най-големият вносител на суров петрол в света и втората по големина икономика, е достигнало още един рекорден връх - 17,1 млн. барела дневно през септември. Според прогнозите на Агенцията световното търсене на петрол през 2023 г. ще достигне 102 млн. барела дневно.

„Въпреки ръста, който е с почти две трети по-нисък от тазгодишното увеличение, световното търсене на петрол ще се повиши до рекордно висок годишен показател“ от 102,9 млн. барела дневно през 2024 г., се казва още в доклада.

Войната в ивицата Газа, която започна миналия месец, породи опасения за по-широк близкоизточен конфликт, който ще наруши потока на петролните доставки. Но според МАЕ „войната между Израел и Хамас не е оказала съществено влияние върху потоците на петролните доставки“.

Анкети