Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Министър Гвоздейков ще посети пристанищен терминал „Росенец“

Енергетика

Министър Гвоздейков ще посети пристанищен терминал „Росенец“

Министър Гвоздейков ще посети пристанищен терминал Росенец - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Очаква се днес министърът на транспорта Георги Гвоздейков да посети пристанищен терминал „Росенец“, за да инспектира процеса по предаването му за управление от държавата. От Министерството на транспорта и съобщенията съобшават, че това ще се случи в 12:30 часа.

В момента върви процедура за прехвърляне на оперативния контрол върху пристанищния терминал „Росенец“ към държавата, като се водят разговори между Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

Започна процедурата по прехвърлянето на Росенец

Изпълнителната агенция „Морска администрация“ е издала заповед за заличаване на „Лукойл Нефтохим Бургас“ от Регистъра на пристанищните оператори. В същия регистър предстои да бъде вписана „Пристанищна инфраструктура“, която ще извършва пристанищните услуги на терминала, посочиха от министерството.

Гвоздейков: България няма да плати обезщетение на Лукойл за предсрочно прекратената концесия

Припомняме, че на 11 август правителството прие решение да уведоми „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за прекратяването на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал „Росенец“, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас. Концесионният договор беше прекратен с приетото от Народното събрание изменение на §2, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

На 4 август президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради решението на Народното събрание от 21 юли за прекратяване на концесионния договор.

Президентът сезира Конституционния съд заради прекратяването на концесията на Росенец

Анкети