Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. НС реши: Асен Василев да възстанови 1 млрд. във Фонда за енергийна сигурност до 31 март

Енергетика

НС реши: Асен Василев да възстанови 1 млрд. във Фонда за енергийна сигурност до 31 март

НС реши: Асен Василев да възстанови 1 млрд. във Фонда за енергийна сигурност до 31 март - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/БНТ

Финансовият министър Асен Василев да внесе 1 млрд. лв. във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) до 31 март. Това беше прието от депутатите след след дебати в пленарна зала, които продължиха над 3 часа.

Решението беше прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане”, БСП и ИТН.

Припомняме, че председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на заседание на енергийната комисия уточни, че реално има дупка от 1 млрд. лв. във ФСЕС и апелира Министерството на финансите и финансовият министър Асен Василев да преведат тези средства към фонда.

Делян Добрев: 1 млрд. лева е дефицитът във Фонда за сигурност на електроенергийната система

Делян Добрев, председател на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ-СДС, коментира, че заради безумната финансова политика на Асен Василев са били източени 5,411 млрд. лв. от бюджета, които не е ясно къде са похарчени.

„Това не са пари, които са върнати на бизнеса. Това са парите, които Асен Василев лично прибра в бюджета - 5,411 милиарда. Компенсациите за бизнеса са различни пари, които се събират по друг ред и се харчат по друг ред. Октомври месец 2021 г. АЕЦ „Козлодуй“ дава 450 милиона на Министерство на енергетиката, 2022 г., април месец, 1 милиард 176 милиона лева НЕК дава за закупуване на зърно - такова не беше купено! Май месец е платен дивидент от БЕХ в размер на 190 милиона, за периода март-юли 2022 г. от Фонда за енергийна сигурност, който искаме да попълним, са източени 1 милиард 309 милиона лева към Министерство на енергетиката, МРРБ и МОН, 2023 г. май месец е платен дивидент от БЕХ 291 милиона лева...“, заяви Добрев от парламентарната трибуна.

„Винаги фондът е бил на излишък с 850 млн. Вие успяхте и тази „мазнинка” да пренасочите. Сега да постъпим отговорно-трябва да насочим средства от бюджета към ФЕС, да предотвратим възможността за повишаване цената на електроенергията за битовите потребители и то тази сума да бъде възстановена до 31 март 2024г.“, призова депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков, който е предложен за енергиен министър в кабинета на Мария Габриел.

Според Асен Василев енергийният фонд не е източен, а не може да изпълни приходната част в бюджета си

„Асен Василев източи парите в българската енергетика”, заяви от своя страна Йордан Тодоров от „Възраждане”.

Критика дойде и от ИТН. „Асен Василев е некадърен финансов министър. Неговата финансова политика е пагубна”, категорична е Павела Митова от ИТН.

Искрен Митев и Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ защитиха Василев, като уточниха, че финансовата политика не е пагубна. „Финансовата политика на държавата не е пагубна. Кое от нея според вас е пагубно?”, попита Митев.

Искрен Арабаджиев пък подчерта, че няма риск от вдигане на данъците.

Анкети