Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Saudi Aramco отчете близо 25% спад в печалбите за 2023 г.

Енергетика

Saudi Aramco отчете близо 25% спад в печалбите за 2023 г.

Saudi Aramco отчете близо 25% спад в печалбите за 2023 г. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Саудитската компанията Aramco отчете 24,7% спад на печалбата за 2023 г. в сравнение с предходната година. Това се дължи на по-ниските цени на петрола и съкращенията на производството.

Според данните на енергийният гигант, който в по-голямата си част е държавна собственост, нетната печалба за 2023 година е достигнала 454,7 млрд. саудитски риала (121,25 млрд. долара) в сравнение с 604,01 млрд. саудитски риала (161,07 млрд. долара) през 2022 г.

"Намалението отразява главно въздействието на по-ниските цени на суровия петрол и по-малките продадени обеми, както и отслабващите маржове при рафинирането и химикалите", казаха от Aramco.

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. накара цените на петрола да скочат рязко, достигайки връх от над 130 долара за барел през същата година.

Aramco съобщи за това, което определи като рекордни печалби за 2022 г., което осигури на кралството първия му годишен бюджетен излишък от близо десетилетие.

"През 2023 г. постигнахме втората най-висока нетна печалба в историята ни. Устойчивостта и гъвкавостта ни допринесоха за здравословни парични потоци и високи нива на рентабилност, въпреки фона на икономическите насрещни ветрове", заяви в изявление главният изпълнителен директор на Aramco Амин Х. Насър.

"Също така постигнахме резултати за нашите акционери с 30% увеличение на общия размер на дивидентите, изплатени през 2023 г.", добави той.

Миналата година цените паднаха до 85 долара за барел, което доведе до спад на печалбата на Aramco с 23% на годишна база през третото тримесечие, с 38% през второто тримесечие и с 19,25% през първото тримесечие на миналата година.

Очаква се цените да се повишат до около 88 долара за барел през тази година, отчасти поради глобалната несигурност, предизвикана от войната между Израел и Хамас, заяви базираната в Рияд фирма Jadwa Investment в доклад, публикуван през октомври.

Те могат да достигнат 90 долара за барел до края на 2024 г., посочи Jadwa Investment.

Анализаторите твърдят, че кралството се нуждае от цена на петрола от около 80 долара за барел, за да балансира бюджета си, въпреки че това може да се размине с намаляване на производството и увеличаване на разходите.

Най-големият износител на суров петрол в света заяви, че удължава съкращаването на доставките на петрол с един милион барела на ден до юни.

Рияд за първи път обяви доброволното си съкращение след срещата на ОПЕК+ през юни 2023 г.

То последва решението на няколко членове на ОПЕК+ през април 2023 г. да намалят доброволно производството с повече от един милион барела дневно - изненадващ ход, който за кратко подкрепи цените, но не успя да доведе до трайно възстановяване.

Сега дневното производство на кралството е приблизително 9 млн. барела дневно, което е далеч под обявения дневен капацитет от 12 млн. барела дневно.

Под ръководството на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който е фактическият владетел, Саудитска Арабия се стреми да отвори и диверсифицира икономиката си, зависима от петрола, като изразходва значителни средства за широко рекламирани проекти като футуристичен мегаполис, известен като NEOM.

Aramco е основният източник на приходи за амбициозната програма за икономически реформи на принц Мохамед, известна като "Визия 2030".

На 7 март кралството съобщи, че е прехвърлило допълнителни 8% от акциите на Aramco на фирми, собственост на Публичния инвестиционен фонд (ПИФ) на кралството.

С това прехвърляне кумулативният размер на акциите, прехвърлени на ПИФ, един от най-големите държавни инвестиционни фондове в света, и неговите дъщерни дружества, достигна 16%.

Стойността на дяловете е приблизително 164 млрд. долара при сегашната пазарна капитализация на компанията, съобщи медиен служител на Aramco.

 

Анкети