Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Саудитска Арабия вдига продажните цени на петрола си за Азия

Енергетика

Саудитска Арабия вдига продажните цени на петрола си за Азия

Саудитска Арабия вдига продажните цени на петрола си за Азия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Саудитска Арабия повиши официалните продажни цени на своя суров петрол за азиатски купувачи след удължаването на споразумението на ОПЕК + за съкращаване на производството до края на първата половина на годината.

Цената на водещия сорт Arab Light в страната беше повишена с 0,20 долара за барел спрямо средната за Оман/Дубай, съобщава Ройтерс, което означава, че доставките през април ще струват с 1,70 долара за барел повече от средната цена за Оман/Дубай, спрямо 1,50 долара за барел този месец.

На този фон саудитският петролен гигант Aramco понижи цените си за европейски купувачи с между 0,60 и 0,70 долара за барел. Цените за продажби на саудитски петрол за Съединените щати бяха почти непроменени.

Увеличението на цените идва въпреки очакванията на някои в петролната индустрия, че саудитците ще оставят цените през април непроменени от март.

През миналия уикенд ОПЕК + се съгласи да удължи съкращенията на производството, тъй като референтните цени остават упорито ограничени, до голяма степен поради очакванията за слаб растеж на търсенето и допълнително предлагане от производители извън ОПЕК, които биха могли да задоволят повечето от новите изисквания през настоящата година.

Не всички обаче са съгласни, че това би било достатъчно. Някои, включително Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA), очакват много по-слаб растеж на американското производство, което редовно се дава като пример за предлагането на важната енергийна суровина  извън ОПЕК, което да покрие допълнително търсене. Действителният темп на нарастване на търсенето за годината ще стане известен много по-късно. Някои не изключват дефицит на петролните пазари.

Повечето анализатори обаче очакват цените на петрола да останат около сегашните си нива през цялата 2024 г., водени от бавния икономически растеж, който обикновено води до намалява на търсенето на петрол и газ.

Анкети