Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Теменужка Петкова: Без въглищните централи е възможен режим на тока

Енергетика

Теменужка Петкова: Без въглищните централи е възможен режим на тока

Теменужка Петкова: Без въглищните централи е възможен режим на тока - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Въглищните централи осигуряват 46% от необходимата електрическа енергия на страната, а през зимата този процент достига 60. Без въглищните централи ние не можем да гарантираме своята енергия и е възможен режим на тока. Трябва да мислим за някакви други възможности“, това коментира пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова.

По думите ѝ този подход, който е предложен от правителството на „Продължаваме промяната“, е наистина неразумен и нереалистичен.

„Няма как да предложиш да бъдат намалени емисиите от производство на електрическа енергия от въглища с 40%, което означава намаляване на производството и съответно излизане на мощности от експлоатация. Няма как да се поеме такъв ангажимент, без да имаш ясна визия с какво ще замениш тази базова мощност и каква ще е тази мощност, която ще ти гарантира производство на електрическа енергия“, посочи Петкова.

„Въглищните централи са основни базови мощности в българската електроенергетика. АЕЦ „Козлодуй“ и въглищните централи са основни стожери на българската електроенергетика“, категорично заяви тя.

Анкети