Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. За година: Износът на Венецуела за САЩ с ръст от 770% – петролът заема над 90 % от общия обем

Енергетика

За година: Износът на Венецуела за САЩ с ръст от 770% – петролът заема над 90 % от общия обем

За година: Износът на Венецуела за САЩ с ръст от 770% – петролът заема над 90 % от общия обем - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Износът на Венецуела за САЩ, основно на петрол, се е увеличил със 770% през 2023 г. спрямо предходната година, след като Вашингтон облекчи някои санкции срещу страната, според доклад от понеделник на базираната в САЩ бизнес камара, предаде АФП.

Общата търговия се е увеличила повече от два пъти през 2023 г. до над 6 млрд. долара, съобщи Венецуелско-американската търговска и индустриална камара.

Цифрите все още са далеч от високата стойност от 38 млрд. долара, регистрирана през 2008 г., когато САЩ бяха най-големият клиент на суров петрол на южноамериканската страна, според камарата.

Вашингтон засили санкциите срещу Венецуела след преизбирането на президента Николас Мадуро през 2018 г. - широко разглеждано като измама - за втори пореден мандат.

Миналата година правителството на Мадуро и венецуелската опозиция се споразумяха за провеждане на свободни и честни избори през 2024 г., на които да присъстват наблюдатели. Оттогава гласуването е насрочено за 28 юли.

Споразумението накара Вашингтон да смекчи санкциите срещу богатата на петрол страна, позволявайки на базираната в САЩ компания Chevron да възобнови ограничен добив на суров петрол на фона на усилията за поддържане на ниски световни цени на петрола, докато Западът налага санкции на Русия заради войната ѝ в Украйна.

В доклада на камарата, основан на статистически данни от Бюрото за преброяване на населението на САЩ, се посочва, че венецуелският износ за САЩ се е увеличил със 770% през 2023 г.

Износът на петрол съставлява 90,85 % от общия обем.

Вносът от Съединените щати е нараснал с над 10 % до 2,5 млрд. долара.

Анкети