Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Европейска интеграция за българската енергетика

Анализи

Европейска интеграция за българската енергетика

Европейска интеграция за българската енергетика - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Най-висшата степен на европейската интеграция е силата на демокрацията, мнението на гражданското общество и интеграцията на хората в процеса на вземане на решение. Европейската интеграция е не само норми и ангажименти. Тя е носител на права и свобода“, това пише в свой анализ публикуван в социалната мрежа Фейсбук бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

„Започвам с тези думи, отделяйки основно внимание на българските енергетици и миньори, които бяха някак си пропуснати при вземането важни решения през последните 2 години. Те в голяма степен са в правото си, защото през тези две години се използваха странни методи, които не ги допускаха до реално участие при вземането на съществени решения. Моят скромен опит от последните 20 години сочи, че няма вярно решение, ако то не е съгласувано със синдикатите, работодателите и всички засегнати страни от държавните решения. В този контекст дойде времето като общество да поправим грешките си.

Фактология:

• Териториалните планове, част Механизма за справедлив преход и Плана за справедлив преход, са израз на политиката на ЕС за европейска интеграция на България, но всъщност това е политиката, чрез която трябва да интегрираме работещите в тези региони.

• Европа мисли за България, но България трябва да мисли за засегнатите, които да бъдат интегрирани. Това е европейската солидарност! Нека следваме тези принципи!

Грешките:

• Териториалните планове за засегнатите региони от общата политика по декарбонизация, макар и вече коригирани, не бяха детайлно коментирани и съгласувани с всички заинтересовани страни.

• Изтекоха списъци с неясни проекти, които провокираха напрежение и неяснота за бъдещето на хиляди хора.

• Създаде се пропаст от недоверие през последните 2 години.

Решенията:

• Крайните стъпки към европейското интегриране минават през интегрирането на хората, работещи в сектор енергетика и които биха могли да бъдат засегнати от общата европейска политика, защото Европа предвижда компенсации точно за тях.

• В решенията за бъдещето на сектора, трябва да участват работещите и синдикатите, защото европейската солидарност през европейските средства е предвидена за тяхното интегриране.

• Крайно време е България да се европеизира и да бъде европейска държава спрямо своите граждани и работещи в сектор енергетика, като използва най-добрите европейски практики и допусне синдикалните организации в ръководствата на дружествата.

• Това ще доведе до допълнителна прозрачност и недопускане на лобистки проекти чрез участието на представителите на синдикатите и работещите като част от бордовете на дружествата.

• Всички решения по изпълнение на проектите по териториалните планове, трябва да бъдат контролирани както от парламента от една страна, така и от синдикатите и работещите от втора страна, което ще гарантира защита на обществения интерес.

• Не на последното място Европа очаква от нас да не затваряме мощности, а да намалим емисиите. Това можем да направим, използвайки научните достижения“, пише Борисов.

Анкети