Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Експерт: Очаква се ръст на имотния пазар в Бургаско през 2024 година

Имоти

Експерт: Очаква се ръст на имотния пазар в Бургаско през 2024 година

Експерт: Очаква се ръст на имотния пазар в Бургаско през 2024 година - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Очаква се ръст на имотния пазар в Бургаско през 2024 г. Това заяви Стефка Томова, управляващ съдружник на "Явлена - Бургас". По време на форума Real Estate Business Forums 2024.

„Тази година пазарът е много добър. Това е следствие на нещата, които се случиха през предходните години. По-добри условия за бизнес до сега не сме имали. Очакванията ни са, че 2024 г. ще бъде добра за имотния пазар с ръст на сделките от поне 20 на сто. Основание за тази прогноза ни дава това, че в момента имаме високи доходи, ниски лихви и достъпно кредитиране", каза Томова.

По думите ѝ, голяма част сделките ще бъдат финализирани през последните тримесечие на година, когато в областта се отчитат най-сериозен ръст в покупката на недвижими имоти.

„Тази година броят на сделките в Бургаско е достигнал нивата от 2022 г., като само в Бургас до края на 2024 г. се очакват поне 5000“, отчете експертът.

„Чужденците са едва десет на сто от купувачите. Те са главно от Полша, Израел, Германия и малка част от Украйна. Останалите 90 процента са български граждани. Обикновено купувачите на недвижими имоти са млади хора между 25 и 35 години, които предпочитат да инвестират с ипотечен креди. Немалка част от купувачите са и наши сънародници, които живеят в чужбина. Те избират имоти за лятото или за втори дом", добави още тя.

Стефка Томова разкри още, че всяка трета сделка в Бургас е реализирана с кредит. Тя определи пазара на имоти като балансиран по отношение на търсенето и предлагането.