Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Имотната криза в Германия: Близо 2 млн. апартаменти остават необитаеми

Имоти

Имотната криза в Германия: Близо 2 млн. апартаменти остават необитаеми

Имотната криза в Германия: Близо 2 млн. апартаменти остават необитаеми - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Около 1,9 милиона са били празните апартаменти в Германия към 15 май 2022 г. въпреки силното търсене на жилища в страната. Това сочат данни от последното преброяване на жилищния фонд, предаде ДПА.

Този брой необитавани жилища отговаря на дял от 4,3 на сто. Над половината от недвижимите имоти или 55 процента са били необитавани по над една година.

 Само малко над една трета от празните апартаменти или 38 на сто са готови за обитаване през следващите три месеца, посочва БТА.

В градовете със статут на провинции Хамбург, Бремен и Берлин делът на апартаментите, които могат бързо да станат обитаеми, е по-висок - 52-61 процента. Мерки за строителство или обновяване са планирани за почти една четвърт (24 процента) от празните апартаменти.

Разрушаване е планирано за едва 4 процента от необитаваните жилища, докато 7 процента ще бъдат продадени или използвани от самите собственици.

Данните са от преброяване в Германия през 2022 г., което се основава на официални регистри и допитване сред 12 процента от населението по различни теми.

Според статистическата служба около 23 милиона собственици са предоставили информация за недвижимите си имоти, както и близо 8000 жилищни компании.