Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Компаниите за жилищно строителство в САЩ се чувстват все по-несигурни

Имоти

Компаниите за жилищно строителство в САЩ се чувстват все по-несигурни

Компаниите за жилищно строителство в САЩ се чувстват все по-несигурни - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Нагласите от страна на строителните компании в САЩ и през септември продължават тенденцията си на спад за втори пореден месец. Високите лихвени проценти направиха имотния пазар все по-недостъпен за бъдещите купувачи.

Индексът на нагласите в сектора отчетен от Националната асоциация на строителите на жилища - Wells Fargo се понижи до 45 от 50, отчетен през август.

„Високите лихви по ипотечните кредити очевидно оказват влияние върху доверието на строителите и потребителското търсене, тъй като все по-голям брой купувачи избират да отложат покупката на жилище, докато дългосрочните лихви не паднат“, каза пред Ройтерс Робърт Диц, главен икономист в NAHB.

„Въвеждането на политики, които ще позволят на строителите да увеличат предлагането на жилища, е най-доброто средство за облекчаване на кризата с достъпността и ограничаване на инфлацията в сектора.“

През първата половина на 2023 г. имотния пазар в страната показа признаци на съживяване, тъй като търсенето на ново жилищно строителство се увеличи. Последните данни обаче показват, че възстановяването се забавя.

Откакто Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти през март 2022 г., лихвите по ипотечните кредити се повишиха драстично, като от началото на август се задържаха на нива от над 7% - най-високото ниво от 2002 г. насам.

Очакванията за продажби сред строителите паднаха през септември на фона на по-ниските цени. Делът на строителите, намалили цените си през септември достигна цели 32% - най-високото ниво от декември 2022 г. насам.