Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Липсата на достъпни жилища се превръща във все по-голям проблем за големите икономики

Имоти

Липсата на достъпни жилища се превръща във все по-голям проблем за големите икономики

Липсата на достъпни жилища се превръща във все по-голям проблем за големите икономики - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Големите икономики, които се борят с жилищни кризи, няма да успеят да повишат предлагането на достъпни жилища през идните години, сочи допитване на Ройтерс сред анализатори на сектора на недвижимите имоти, които са заявили, че е нужна по-голяма намеса на правителството, за да се подобри положението.

Цените на жилищата на повечето големи имотни пазари се очаква да нараснат с над 4% тази година благодарение на недостатъчното предлагане и очакванията, че централните банки скоро ще понижат лихвите. Това е относително скромно поскъпване, тъй като цените на жилищата вече са много високи.

Острият недостиг на по-евтини жилища, който е дългогодишен проблем, но се задълбочи по време на пандемията от Covid-19, вероятно няма да бъде разрешен скоро, смятат експерти, анкетирани между 9 и 30 май на пазари в САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Индия, Австралия и Нова Зеландия, пише Ройтерс.

Това показва, че повечето нови купувачи на жилища ще бъдат подложени на още по-голям натиск или ще обмислят да изчакат още по-дълго, за да спестят достатъчно за първоначална вноска за собствено жилище.

93% от анализаторите, или 90 от 97, считат, че предлагането на достъпни жилища няма да отговори на търсенето.

„Мисля, че всичко се свежда до понижаването на лихвите. Ако не се стигне до понижения на лихвите през тази календарна година, тогава цените ще бъдат под натиск следващата година, тъй като до момента цените бяха тласкани нагоре от купувачите, но отново се доближаваме... до границите на достъпността“, коментира Лиъм Бейли, глобален ръководител на анализите в консултантската компания Knight Frank.

„Единствената причина цените да не намаляват е, че има ниски наличности на много пазари, които отразяваме“, допълва той.

В момент, когато броят на хората без дом в развития свят се увеличава, докато частните играчи са по-съсредоточени върху луксозното строителство, а не върху строителството на основни жилища за хората в отчаяна нужда от покрив над главата си, призивите правителствата да предприемат мерки се засилват.

Запитани нали правителствата трябва да участват повече в подобряването на достъпността, 73% от анализаторите, или 67 от 92, са отговорили утвърдително.

Междувременно цените на жилищата се очаква да нараснат на всички седем големи пазара, обхванати в допитването, с изключение на Германия.