Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Мярка срещу демографската криза: Италия дава до 30 000 евро за покупка на къща в Тоскана

Имоти

Мярка срещу демографската криза: Италия дава до 30 000 евро за покупка на къща в Тоскана

Мярка срещу демографската криза: Италия дава до 30 000 евро за покупка на къща в Тоскана - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Италия предлага финансова помощ за хората, които желаят да се преместят в Тоскана. Мярката има за цел да оживи и да се пребори с демографската криза в по-слабо населените места в административния регион на страната.

Кандидатите могат да получат между 10 000 и 30 000 евро за покупка на къща, като могат да избират между 76 градчета и села, предава Нова тв. Сред тях – средновековни планински селища, СПА градчета с термални бани, а почитателите на изкуството могат да изберат родното място на Микеланджело – Капрезе.

Изселването от селските райони не пропуска и Италия, тласкайки жителите към големите градове. Резултатът - малки села с изоставени улици, умираща икономика и къщи, които се рушат.

След шоковите мерки на италианските власти, като къщи за едно евро, Тоскана реши за подпише чек на желаещите да се установят в обезлюдени места. Кандидатите ще получат между 10 000 до 30 000 евро за закупуване на къща, като част от програмата „Планински жилища”.

Настаняването трябва да се случи в село с по-малко от 5 000 жители, като финансово участие трябва да покрива не повече от 50% от стойността на покупката и ремонта на имота. Задължително условие е превръщането на къщата в постоянен дом. Ваканционни имоти не се позволяват.

От офертата могат да се възползват всички европейски граждани. Срокът за подаване на документи е до 27 юли. Потенциалните кандидати може да посетят официалния уебсайт на провинция Тоскана и да попълнят необходимите формуляри онлайн.