Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Над 25% ръст в цените на ваканционните имоти

Имоти

Над 25% ръст в цените на ваканционните имоти

Над 25% ръст в цените на ваканционните имоти - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

С над 25 на сто на годишна база са нараснали цените на ваканционни имоти в някои от курортите в страната през миналата година, сочи анализ на „Бългериън пропъртис“ на жилищния пазар в страната за 2022 г.

По-бърз темп на растеж на цените е отбелязан през второто полугодие и в края на 2022 г. От компанията посочват, че основен фактор за поскъпването е високата инфлация.

Според анализа търсенето на имоти в курортите е както от българи, така и от чужденци. Основните дестинации за чужденците продължават да са Банско и Слънчев бряг, докато в останалите морски и планински курорти купувачите са основно българи.

Най-скъпи са имотите в Боровец от планинските курорти и тези в Созопол, и другите морски курорти на юг от Бургас. Слънчев бряг и Банско са със сходни тенденции и цени, а най-ниски са цените на имотите в Пампорово и част от курортите по Северното Черноморие.

Данните от проучването показват, че Боровец е най-скъп, но и най-предпочитан сред планинските курорти. Средната цена там за 2022 г. е 850 евро/кв. м (спрямо 770 евро/кв. м година по-рано). През последното тримесечие на 2022 г. са достигнати най-високите нива – 960 евро/кв. м, което представлява 26 процента ръст на годишна база. Средната покупна цена на апартаментите в Боровец е нараснала от 48 300 евро през 2021 г. до 60 500 евро през 2022 г. През последното тримесечие на 2022 г. средната цена на закупените жилища в курорта е достигнала до почти 68 000 евро.

Средната цена на имотите в Банско за 2022 г. е 555 евро/кв. м, като през последното тримесечие на годината се отчита средна цена 685 евро/кв. м. Средната цена на закупените апартаменти достигна близо 50 000 евро. Това са най-високите цени от 2010 г. насам.

В Пампорово са най-ниските цени за имот в планински курорт, където могат да се закупят имоти на около 450 евро/кв. м, а като средна покупна цена за 2022 г. – около 40 000 евро.

Средната цена в Слънчев бряг на база реални сделки по данни на компанията за недвижими имоти е достигнала 620 евро/кв. м през 2022 г. Ръстът е с около 115 евро/кв. м или с 22 на сто спрямо година по-рано.

В курортите на север от Варна се сключват сделки както на цени между 500 и 600 евро/кв. м, така и на нива между 800 и 1000 евро/кв. м.

При ваканционните апартаменти се наблюдава разнообразие от предпочитания както по отношение на типа апартаменти, така и по отношение на ценовия клас и съответно класа на комплексите, наличните екстри и отдалеченост от ски лифтовете и плажа, е посочено още в анализа. При покупка на имот с цел отдаване под наем, най-предпочитани са едностайни и двустайни апартаменти на топ локации, а когато са с цел лично ползване, превес имат двустайните и тристайните жилища.

От „Бългериън пропъртис“ отчитат още, че в началото на новата година търсенето на ваканционни имоти запазва високи нива.

Анкети