Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Новото нормално: 93 000 евро за гараж в София

Имоти

Новото нормално: 93 000 евро за гараж в София

Гаражите в София вече струват почти колкото жилищата

Новото нормално: 93 000 евро за гараж в София - Tribune.bg
Снимка:
© Архив/pixabay

През последните месеци в множество сайтове за имотни обяви се появиха оферти за гаражи в София, надхвърлящи 60 000 евро, но предложение на стойност 93 000 евро за покупка на гараж наистина озадачи столичани, предава Нова тв.

Оказва се, че подобна цена е твърде висока, но не много по-различна от средната за града. След справка с брокери в столицата става ясно, че средната цена за самостоятелен гараж е между 30 000 и 40 000 евро.

Броиха 62 000 евро за гараж в София, без апартамент към него

Проверката показва почти същите цени на гаражите в морската столица с единствената разлика, че във Варна има вероятност да се намери с около 10 000 евро по-евтин гараж.

„Цената се определя също от квадратурата, подхода – колко маневри трябва да се направят. Ако намерите под 20 000 евро в София, това е добра сделка”, каза брокерът Антон Илиев.

Жилищата в София и Варна най-скъпи, гаражите в столицата стигат и до 100 000 евро

Друг фактор за София е премахването на старите незаконни гаражни клетки в жилищните квартали. Немалка част от гаражите в столицата са именно такива, а отстраняването им води до по-голямо търсене.

Почти идентично високи са цените на гаражите в морската столица. Посочваните причини са големият брой автомобили и засиленото строителство. „Отделно станаха много рестрикциите вече за паркиране откъм зони, а и прекалено много абонаментни и служебни места. И това прави паркирането невъзможно”, смята Ивайло Градев, брокер.

„Градовете и животът се развиват. С това се променят нашите бит и нужди. Оказва се, че големите градове у нас не са подготвени да поемат толкова голям поток от коли, които трябва да се паркират все пак някъде”, коментира в ефира на Нова Нюз Ирена Перфанова, която е член на борда на директорите на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти.

На този фон преди дни стана ясно, че България е първа по темп на поскъпване на жилищата в ЕС, според доклад на Евростат.

България е лидер в ЕС по най-бързо поскъпване на имотите

Финансистът Любомир Каримански обясни тази тенденция от икономическа гледна точка. „Банките продължават кредитирането на ипотеки. Той се дължи на това, че банковите институции имат достатъчно ликвидност, която искат да пласират. Апетитът за риск идва от големите печалби, които се генерират”, посочи експертът.

Статистиката от други държави сочи, че при влизането им в еврозоната цените на имотите по-скоро скачат, отколкото да намаляват, отбеляза Ирена Перфанова. Експертът прогнозира до 10% ново повишаване на цените, но беше категорична, че балон на имотния пазар няма.