Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Обратът продължава: Цените на жилищата в Обединеното кралство с минимален ръст втори пореден месец

Имоти

Обратът продължава: Цените на жилищата в Обединеното кралство с минимален ръст втори пореден месец

Обратът продължава: Цените на жилищата в Обединеното кралство с минимален ръст втори пореден месец - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Цените на жилищата в Обединеното кралство са се повишили с 0,2% на месечна база през ноември, отичат от Nationwide. Ръстът се случва втори пореден месец, след сериозен спад.

Неочаквано: Цените на жилищата във Великобритания тръгнаха нагоре

„През последните месеци имаше значителна промяна в пазарните очаквания за бъдещия курс на банковия лихвен процент, която, ако се запази, може да осигури така необходимата подкрепа за активността на жилищния пазар“, посочи главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър .

В средата на август инвеститорите очакваха Bank of England да повиши лихвените проценти до връх от около 6% и да ги намали само умерено (до около 4%) през следващите пет години. До края на ноември това се промени и лихвените проценти вече са достигнали своя връх (при 5,25%) и че ще бъдат намалени до около 3,5% през следващите години.

„Тези промени са важни, тъй като доведоха до спад в дългосрочните лихвени проценти (суапови проценти), които са в основата на ценообразуването на ипотечните кредити с фиксиран лихвен процент. Ако се запази, това ще помогне за облекчаване на натиска върху достъпността, който задушава активността на жилищния пазар през последните тримесечия, където броят на одобрените ипотечни кредити за покупки на жилища е с около 30% под нивата отпреди пандемията“, посочват от Nationwide.

Въпреки че е малко вероятно лихвените проценти по ипотечните кредити да се върнат към най-ниските нива, преобладаващи след пандемията, умерено по-ниските разходи по заеми, заедно със стабилните темпове на растеж на доходите и слабия/отрицателен растеж на цените на жилищата, трябва да спомогнат за поддържането на умерено увеличение на активността през тримесечията напред.

„Въпреки това бързо възстановяване все още изглежда малко вероятно. Натискът върху разходите за живот намалява, като темпът на инфлация сега е под темпа на растеж на средната заплата, но доверието на потребителите остава слабо и анкетьорите продължават да отчитат ниски нива на запитвания за нови купувачи“, отчитат експертите.

Освен това, докато пазарите прогнозират, че следващото движение на лихвените проценти на банките ще бъде надолу, все още съществуват рискове за повишаване на лихвените проценти. Инфлацията намалява, но мерките за вътрешния ценови натиск остават твърде високи.

Политиците предупредиха, че е твърде рано да се говори за намаляване на лихвените проценти. Наистина, трима от деветте члена на Комитета по паричната политика на Bank of England, които гласуваха за увеличаване на банковата лихва на заседанието си в началото на ноември, въпреки че останалите шестима предпочетоха да запазят числото 5,25% за момента.

Анкети