Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Още една китайска строителна компания забуксува, секторът отново отчита спад в продажбите на жилища

Имоти

Още една китайска строителна компания забуксува, секторът отново отчита спад в продажбите на жилища

Още една китайска строителна компания забуксува, секторът отново отчита спад в продажбите на жилища - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Китайският строителен предприемач Agile Group Holdings не успя да погаси лихва по офшорна облигация. Това доведе до спад на акциите на компанията от12,9% до 0,61 хонконгски долара. Анализатори отбелязват, че това е най-рязкото им понижение от седмица насам.

Не възможността на строителната компания да поеме задълженията си показва, че борбата за ликвидността в сектора трябва да продължи, посочват медиите в Китай.

Agile се бори заедно с целия сектор на страната, тъй като продажбите на жилища остават ниски. През първите четири месеца на годината общите предварителни продажби на компанията са намалели с 68 процента на годишна база до 6,55 милиарда юана (905 милиона щатски долара).

Китайските строителни предприемачи продължават да се борят с дълговите си проблеми, дори след като Пекин стартира мерки за подкрепа за затруднени строители на жилища по-рано тази година.

От Agile посочиха още в началото на годината, че много от проектите им в Чунцин, Гуанджоу и Кунмин са били включени в „белите списъци“ на местните власти. Според отчетите миналата година компанията е построила 72 000 жилища в 120 проекта на територията на 60 града.

Преди седмица след като пропусна първоначалната дата за погасяване Country Garden, която се размина на косъм да не изпадне в несъстоятелност, успя да обслужи лихва към кредиторите си за 65,95 милиона юана по две облигации на обща стойност 17 милиарда юана с падеж на 9 май.

Като цяло сключените договори за продажби на жилища на 100-те най-добри строителни предприемачи в Китай продължиха спад и през април. Понижението е с 44,9% на годишна база и с 12,9% на месечна база или до 312 милиарда юана, според компанията China Real Estate Information Corporation.

Moody's Ratings изчисли, че националните продажби на нови жилища ще намалеят с до 15 процента тази година поради по-слабите икономически перспективи и опасенията относно навременното завършване и доставка на проекта.

„Правителствената подкрепа ще помогне да се стимулира известно търсене, въпреки че не очакваме значително възстановяване на договорените продажби в близко бъдеще“, каза рейтинговата компания в бележка във вторник.

Анкети