Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Поляците масово купуват имоти в Испания

Имоти

Поляците масово купуват имоти в Испания

Поляците масово купуват имоти в Испания - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Поляци масово купуват имоти в Испания, както българите в Гърция. Покупките на поляците обаче са подклаждани в голяма степен от страховете на хората заради войната в Украйна.

Търсенето от полски клиенти се е утроило през 2022 г. в сравнение с предвоенната 2021 г., въпреки че през 2023 г. намалява с около 30%, но продължава да има постоянно търсене, казаха от имотна агенция в Марабея. Данните на национално ниво са, че делът на полските купувачи се е повишил от 20% през 2022 г. на 35% през 2024 г., предава Mediapool, позовавайки се на El Confidencial и Gazeta Wyborcza.

„Когато по новините съобщят за ново напрежение в конфликта, както се случва напоследък, има реакция в най-близките до конфликта държави и търсенето отново се увеличава значително. Например търсенето от поляци през първите няколко месеца на 2024 г. е равно на цялото търсене от тази националност през 2021 г.“, допълват имотните агенти.

Разбира се, поляците избират Марбея, Коста дел Сол или Испания като цяло не само защото е далеч от конфликта, но и защото винаги са имали интерес към южната държава за второ жилище. Освен това потокът туристи от Полша към Испания се увеличава година след година.

Тази ситуация може да се приложи и към държави като Иран, само че поради ограниченията много от тях не отговарят на изискванията за прехвърляне на средства в Европа, което не е така за европейските страни.

Като цяло полските клиенти търсят готови за нанасяне имоти, особено наскоро ремонтирани и обзаведени жилища на стойност около 700 000 евро. Те предпочитат имоти, които са лесни за поддържане, като например просторни апартаменти, въпреки че има търсене и на вили, обикновено с изглед към брега. Много от клиентите са успешни предприемачи, свързани с IT сектора, строителството или индустрията, на възраст между 30 и 50 години. 28% от полските клиенти прекарват повече от 4 месеца годишно в имотите си в слънчева Испания.

Имоти в Испания купуват и все повече украинци. Делът им е нараснал от 3.5% през 2022 г. на 13% през 2024 г. Войната ускори търсенето от страна на жилищните туристи, които намират в Испания нов дом, където прекарват дълги периоди от време.

Имотни агенции в Коста дел Сол също отчитат ръст на полските клиенти. Средната им възраст е 46 години. 100% придобиват жилището си със собствени средства и предпочитат апартаменти с две спални и 130 кв. м.

„Растежът започна по-рано, но от февруари 2022 г. насам той е постоянен и имаше моменти, когато в офиса имахме двама или трима клиенти едновременно и трябваше да се организираме възможно най-добре, защото те купуваха имоти като топъл хляб. Следващите две години търсенето остана постоянно и от хора с различни бюджети. Това не бяха само хора, които купуват с къща за 2 милиона. Имаше и много, които купуваха нови, но по-малки апартаменти. Освен това много клиенти са решили да живеят тук за постоянно, отдали са къщите си под наем в Полша, не продават имотите си. Сега те не купуват къща, само за да я ползват. Промяната е, че започват да купуват и за всеки случай. Заради това, което прави Путин, много хора се страхуват и смятат, че то ще ескалира“, коментира Наталия Геневска, директор на „Солхаус Марабея“.

По думите ѝ случващото се в Газа и Израел също оказва влияние: „Намираме се в труден период, навсякъде има война и затова мнозина искат да имат нещо тук, в случай че могат да дойдат тук по всяко време, за да бъдат в безопасност“.

Анкети