Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Проучване: Рискът от имотен балон на световния пазар пада - изключение са Цюрих и Токио

Имоти

Проучване: Рискът от имотен балон на световния пазар пада - изключение са Цюрих и Токио

Проучване: Рискът от имотен балон на световния пазар пада - изключение са Цюрих и Токио - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Глобалният скок на инфлацията и лихвените проценти през изминалите две години доведе до рязък спад на дисбалансите на жилищните пазари на световните финансови центрове. Това показват обобщените данни в последното проучване на UBS Global Real Estate Bubble Index. Според анализа на експертите през тази година единствено в градовете Цюрих и Токио има реален риск от „имотен балон“, което всъщност е понижение спрямо година по-рано, когато в тази категория попадаха още девет града - Торонто, Франкфурт, Мюнхен, Хонконг, Ванкувър, Амстердам и Тел Авив.

Жилищни пазари в Маями, Женева, Лос Анджелис, Лондон, Стокхолм, Париж и Сидни също са надценени. На този фон обаче в Ню Йорк, Бостън, Сан Франциско и Мадрид се наблюдава спад в дисбалансите. Тези пазари сега са справедливо оценени, според UBS Global Real Estate Bubble Index, също както е и в Милано, Сао Пауло и Варшава.

Въпреки че репутацията им на геополитически безопасни убежища напоследък се понижи, Сингапур и Дубай също са справедливо оценени според анализа.

Ръстът на цените на жилищата пострада поради нарастващите разходи за финансиране тъй като средните лихви по ипотечните кредити са се утроили от 2021 г. в повечето пазари. Годишният номинален ръст на цените в 25-те анализирани града е в застой след огромното повишение от 10% преди година. С оглед на инфлацията цените са дори 5% по-ниски сега, отколкото в средата на 2022 г. Средно градовете губят повечето от реалните ценови печалби, направени по време на пандемията и сега отново са близо до нивата от средата на 2020 г.

По-високите лихвени проценти обаче повлияха на цените на жилищата различно в зависимост от съществуващите пазарни дисбаланси и преобладаващите ипотечни условия. Комбинация от високи пазарни оценки и сравнително нискиипотечните условия също поставят цените под силен натиск в Стокхолм и в по-малка степен в Сидни, Лондон и Ванкувър. За разлика от тях в Мадрид, Ню Йорк и Сао Пауло — градове с умерени оценки на риска досега — реални цени на жилищата са продължили да нарастват със забавени темпове.

Анкети