Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Спад на инвестициите в имоти в Европа

Имоти

Спад на инвестициите в имоти в Европа

Спад на инвестициите в имоти в Европа - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Обемът от инвестиции в бизнес и жилищни имоти в Европа е намалял през третото тримесечие, тъй като колебливите перспективи за икономиката, растящите лихви и несигурността около цените на имотите възпират инвеститорите да влагат средства в недвижимости. Това сочи новият доклад „Капиталови тенденции в Европа“ на компанията MSCI Real Assets, цитиран от онлайн изданието ipe.com.

Бизнес имотите в Европа отчитат седмо поредно тримесечие на спадащи инвестиции в периода от юли до септември, като нито един сектор от пазара не е избягал от забавянето към края на деветмесечието на 2023 г., отбелязва MSCI.

Обемът от финализирани сделки е намалял с 57% през третото тримесечие спрямо година по-рано до 32,8 млрд. евро, сочи докладът. Това е най-слабата активност от 2010 г. насам, а общите инвестиции през първите девет месеца на годината са достигнали 119 млрд. евро - под половината от нивото за същия период на 2022 г. Сделките в етап на финализиране към началото на октомври, обичайно надежден показател за продажбите през четвъртото тримесечие, са били на най-ниското си ниво от 2011 г. насам, показва изследването на MSCI.

Париж е останал водещата европейска инвестиционна дестинация, след като през третото тримесечие бяха постигнати няколко големи сделки. Те са ограничили спада на инвестиционните обеми в града до 21% през деветмесечието.

Анкети