Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Ръст на цените на имотите през януари в Обединеното кралство

Имоти

Ръст на цените на имотите през януари в Обединеното кралство

Ръст на цените на имотите през януари в Обединеното кралство - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Положителен старт на жилищния пазар в началото на годината в Обединенто краство. Цените на имотите са се вдигнали с 2,5% годишно, като това е най-високият годишен ръст от януари 2023 г., отчитат от Halifax.

Силен старт: Пазарът на жилища в Обединеното кралство набира скорост в началото на 2024 г.

Те отчитат още, че въпреки, че жилищната активност се увеличи през последните месеци, лихвените проценти остават високи в сравнение с историческите дъна, наблюдавани през последните години, а търсенето продължава да надвишава предлагането.

Цени на жилищата по региони

Северна Ирландия регистрира най-силен ръст сред всички нации или региони в Обединеното кралство - цените на жилищата там нарастват с +5,3% на годишна база. Имотите в Северна Ирландия сега струват средно £195 760, което е с £9 761 по-високо от същото време през януари 2023 г.

И Шотландия, и Уелс отбелязаха положителен ръст, +4% на годишна база съответно до £206 087 и £219 609.

Северозапад (+3,2%), Йоркшир и Хъмбър (+2,8%), Североизток (+2,0%) и Източен Мидландс (0,5%) също е регистрирано увеличение на цените на жилищата през последната година.

Югоизтокът падна най-много миналия месец в сравнение с други региони на Обединеното кралство, като жилищата се продаваха на средна цена £379 220 (-2,3%), спад от £8 866.

Лондон запазва първото място за най-висока средна цена на жилище във всички региони - £529 528, въпреки че цените в столицата са се понижили с -0,4% на годишна база.

Анкети