Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Силен старт: Пазарът на жилища в Обединеното кралство набира скорост в началото на 2024 г.

Имоти

Силен старт: Пазарът на жилища в Обединеното кралство набира скорост в началото на 2024 г.

Силен старт: Пазарът на жилища в Обединеното кралство набира скорост в началото на 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Средните офертни цени за британски жилища отбелязаха най-силния старт на годината от 2020 г. насам, според проучване на Rightmove.

Според данните търсенето на жилища в началото на годината въпреки празниците се е увеличило.

От компанията отчитат, че средната цена на жилищата, пуснати в продажба между 3 декември и 6 януари, е с 1,3% по-висока от предходния месец. Според изчисленията на експертите това е най-голямото покачване за период декември-януари от 2020 година, като в същото време е двойно по-високо от средното за изминалата година.

Цените на жилищата във Великобритания обикновено се повишават в началото на януари след затишие в навечерието на Коледа, посочва Ройстерс.

„Засега данните в началото на 2024 г. сочат набиране на инерция и причини за нарастващ пазарен оптимизъм“, коментира Тим Банистър, директор на отдел в Rightmove.

Компанията отчита още, че броят на договорените продажби е бил с 20% по-висок през първата седмица на януари в сравнение със същия период на миналата година, а търсенето от купувачи е нараснало с 5%. Броят на жилищата, излизащи на пазара, е нараснал с 15%.

Цените на британските жилища, подобно на тези в много други страни, скочиха по време на пандемията от COVID-19, като се повишиха с повече от 25% според официални данни.

Но транзакциите се забавиха рязко в края на 2022 г., след като бюджетните планове на тогавашния министър-председател Лиз Тръс предизвикаха сътресения на пазарите на облигации, което повиши цената на ипотеките, докато нарастващите лихви на Централната банка действаха като спирачка през 2023 г.

Средните лихвени проценти по ипотечните кредити обаче са спаднали от пика си от 6,11% за петгодишен фиксиран срок през юли 2023 г. до 4,86% сега, посочват от Rightmove.

Финансовите пазари очакват централната банка на Англия да започне да намалява лихвите от текущия си 15-годишен връх от 5,25% през май.

Други показатели също показват ръст в цените на жилищата. Най-големият ипотечен кредитор във Великобритания Halifax по-рано отчете 1,1% месечно увеличение на цените през декември и първото годишно увеличение от осем месеца насам.

„Въпреки това е вероятно купувачите все още да почувстват натиска от повишените лихви по ипотечните кредити и кризата с разходите за живот тази година“, каза Банистър.

И докато пазарът на жилища изглежда набира скорост, Банистър каза, че активността вероятно ще се забави в седмиците преди изборите, които премиерът Риши Сунак предложи да се проведат през втората половина на 2024 година.

Анкети