Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Нов спад: Средната искана цена за жилище в Обединеното кралство пада със £7000 през декември

Имоти

Нов спад: Средната искана цена за жилище в Обединеното кралство пада със £7000 през декември

Нов спад: Средната искана цена за жилище в Обединеното кралство пада със £7000 през декември - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на жилищата обикновено се понижават по това време на годината, но спадът е по-голям от средното за 20 години поради високите лихви по ипотечните кредити, отчита порталът за недвижими имоти Rightmove, посочва The Guardian.

Средната искана цена за жилище в Обединеното кралство е спаднала с почти £7000 този месец, тъй като продавачите станаха по-конкурентоспособни, докато се бореха да намерят купувач за своите имоти.

Тъй като се очаква цените да паднат още през 2024 г., порталът за имоти Rightmove съобщи, че средната искана цена от нови продавачи е спаднала с 1,9% на месечна база до £355 177. Това е спад от £6,966 в сравнение с ноември.

Цените обикновено падат през декември поради сезонни фактори, посочват от компанията, но спадът този месец е по-голям от средното понижение от 1,5% през последните 20 години.

На годишна база средните търсени цени на новите продавачи са само с 1,1% под предходната година, което противоречи на очакванията за по-рязък спад на цените през 2023 г.

„Високите лихвени проценти по ипотечните кредити, които добавиха към вече разтегнатата достъпност за купувачите, бяха предизвикателство през 2023 г. и това вероятно ще продължи и през следващата година“, каза Тим Банистър от Rightmove.

„Въпреки това засега изглежда, че има повече спокойствие и сигурност към 2024 г., а годишният спад от 1,1% на офертните цени подчертава много по-добрата от прогнозираната устойчивост на пазара тази година.“

Rightmove прогнозира, че офертните цени ще паднат на национално ниво средно с 1% през 2024 г., въпреки че лихвите по ипотечните кредити паднаха през последните седмици.

Търговският орган UK Finance прогнозира, че ипотечното кредитиране ще спадне през 2014 г.

UK Finance очаква заемите за покупки на жилища да спаднат до £120 млрд. през следващата година от £130 млрд. през 2023 г., докато броят на просрочените ипотеки и отнемането на жилища се очаква да нарасне през следващата година.

Предвижда се просрочените задължения по ипотеки да нараснат от 105 600 случая до края на 2023 г. до 128 800 случая до края на 2024 г.

Анкети