Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Срещу свръхтуризма в Испания: Растящите цени на жилищата в Барселона изкараха хиляди на протест

Имоти

Срещу свръхтуризма в Испания: Растящите цени на жилищата в Барселона изкараха хиляди на протест

Срещу свръхтуризма в Испания: Растящите цени на жилищата в Барселона изкараха хиляди на протест - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

С лозунги „За правото на жилище! Спрете изселването!“ хиляди протестиращи излязоха в Барселона, за да осъдят масовия туризъм и неговото вредно въздействие върху най-посещавания град в Испания - последното от поредица подобни шествия в страната.

Носейки плакати с надписи „Свръхтуризмът убива съседи“ и „Стига! Да ограничим туризма“ около 3000 души - по данни на полицията - преминаха по крайбрежния булевард на Барселона, за да поискат нов икономически модел, който да намали броя на милионите туристи, които посещават града всяка година.

„Нямам нищо против туризма, но тук, в Барселона, страдаме от излишък на туризъм, който направи града ни необитаем“, каза Жорди Гиу, 70-годишен социолог.

С транспаранти с надпис „Намалете туризма сега!“ протестиращите скандираха лозунги като „Туристите вън от нашия квартал“, като спираха пред хотелите, изненадвайки посетителите.

Нарастващите цени на жилищата в Барселона, които според местните власти са се увеличили с 68% през последното десетилетие, са един от основните проблеми на движението, наред с въздействието на туризма върху местната търговия и условията на труд в града с 1,6 млн. жители.

„Местните магазинчета се затварят, за да отстъпят място на магазини, които не обслужват нуждите на кварталите. Хората не могат да си позволят да плащат наемите“, казва Иса Миралес, 35-годишен музикант, който живее в квартал „Барселонета“.

Североизточният крайбрежен град, в който се намират световноизвестни забележителности като Ла Саграда Фамилия е посрещнал повече от 12 милиона туристи през миналата година, според местните власти.

За да се пребори с „негативните последици от масовия туризъм“, градският съвет, ръководен от социалиста Жауме Колбони, обяви преди 10 дни, че до 2028 г. се забранява отдаването под наем на туристически апартаменти, които в момента те са над 10 000, за да могат да бъдат върнати на местния жилищен пазар.

Барселона готви забрана за краткосрочните наеми от туристи

Това може да доведе до съдебна битка и срещу него се противопоставя Асоциацията на туристическите апартаменти, според която тази мярка само ще подхрани черния пазар.

Протестите в Барселона се провеждат след подобни демонстрации в горещи туристически точки като Малага, Палма де Майорка и Канарските острови.

130 хил. жители на Канарските острови се обявиха срещу масовия туризъм и покупките на имоти от чужденци

Втората най-посещавана страна след Франция – Испания, е посрещнала 85 млн. чуждестранни посетители през 2023 г., което представлява увеличение от 18,7% спрямо предходната година, според Националния статистически институт.

Най-посещаваният регион е Каталуния, чиято столица е Барселона, с 18 млн. души, следван от Балеарските острови (14,4 млн.) и Канарските острови (13,9 млн.).