Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Тенденцията на спад в строителството у нас на годишна база се забавя през декември 2023 г.

Имоти

Тенденцията на спад в строителството у нас на годишна база се забавя през декември 2023 г.

Тенденцията на спад в строителството у нас на годишна база се забавя през декември 2023 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

През декември 2023 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“ се понижава с 0,4 на сто спрямо предходния месец, показват предварителни и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). Календарно изгладените данни показват намаление от 3,6 на сто на строителната продукция в сравнение със същия месец на 2022 година. Справка в НСИ показва, че през декември 2022 г. спадът в строителството е бил 1,6 на сто на месечна база, а на годишна - 4,3 на сто.

Индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, през декември 2023 г. е под равнището спрямо предходния месец, като намалението при сградното строителство е с 1,2 на сто, докато при гражданското/инженерното строителство се наблюдава увеличение - с 0,7 на сто.

На месечна база през декември 2022 г. беше отчетено намаление при гражданското/инженерното строителство - с 1,7 на сто, а при сградното строителство - с 1,6 на сто, сочи справка в НСИ.

Понижението на календарно изгладения индекс на строителната продукция на годишна база през декември 2023 г. се определя от отрицателния темп както при сградното строителство, с регистрирано намаление от 4,5 на сто, така и при гражданското/инженерното строителство - с 2,4 на сто. Годишните стойности през декември 2022 г. сочат отрицателен темп както при сградното строителство, така и при гражданското/инженерното строителство, съответно 6,1 и 2 на сто, показва справка в националната статистика.

Анкети