Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Цените на жилищата във Великобритания се понижават с най-бързия си темп от 2009 г. насам

Имоти

Цените на жилищата във Великобритания се понижават с най-бързия си темп от 2009 г. насам

Цените на жилищата във Великобритания се понижават с най-бързия си темп от 2009 г. насам - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

През изминалата година жилищата във Великобритания са поевтинели драстично. Темпът в понижението на цените е най-бързият от 2009 г., предава Ройтерс, позовавайки се на изнесените данни от ипотечният кредитор Halifax. Тази тенденция отразява нарастващото въздействие на по-високите лихвени проценти.

Експертите от Halifax отчитат, че през август тази година спрямо предходния месец юли цените на жилищата са се понижили с 1,9 на сто, най-голям месечен спад от ноември 2022 г., което е значително над очакваното намаление с 0,3 на сто от анализатори.

„Цените на жилищата се оказаха по-устойчиви от очакваното досега тази година. Въпреки това, винаги има ефект на забавяне, когато става дума за повишения на лихвените проценти и сега може да видим по-голямо въздействие от по-високите разходи за ипотечни кредити“, каза Ким Кинард , директор в Halifax Mortgages, част от британската банка Lloyds.

Цените на жилищата във Великобритания са били с 4,6% по-ниски през август в сравнение със същия месец на 2022 г., когато бяха близо до своята връхна точка. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха цените на намалеят по-скромно – с 3,45 на сто.

Nationwide, друга кредитната институция от Обединеното кралство, миналата седмица обяви, че цените на жилищата през август са били с 5,3% по-ниски спрямо година по-рано.

Официалните данни показват, че цените на жилищата в страната са се повишили с 27 на сто между февруари 2020 г. и пика си през септември 2022 г., отразявайки увеличеното търсене на жилищни площи по време на пандемията, временните данъчни облекчения и ниските лихвени проценти през по-голямата част от този период.

Средната цена на имот вече е паднала обратно до нивата, на които беше от началото на 2022 г. - 279 569 лири (349 601 долара), посочват от Halifax. Това представлява с 14 000 лири по-малко от максимума, достигнат през миналата година. Средните цени обаче остават с около 40 000 лири по-високи, отколкото бяха преди пандемията.

Анкети