Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Анализатор: Сам Банкман-Фрийд няма да бъде последният крипто магнат зад решетките

Крипто

Анализатор: Сам Банкман-Фрийд няма да бъде последният крипто магнат зад решетките

Анализатор: Сам Банкман-Фрийд няма да бъде последният крипто магнат зад решетките - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„След едва пет часа обсъждане съдебните заседатели признаха фалиралия крипто магнат Сам Банкман-Фрийд за виновен по седем обвинения в измама и конспирация. И въпреки че това със сигурност е най-големият случай на крипто измама, той несъмнено няма да е последният“. С тези думи започва анализа си колумнистът на Bloomberg Opinion Лионел Лоран, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

„Не е нужно да знаете какво е блокчейн, за да разберете, че липсващите клиентски средства от $8 милиарда са се случили именно под наблюдението на Банкман-Фрайд, както и с негово знание. Не е нужно дори да разбирате от счетоводството по GAAP, за да видите, че показанията на вундеркинда с къдрава коса противоречат на неговите съобщения и електронни записи. Банкман-Фрийд нямаше филтър, въпреки че адвокатите му биха искали да го има.

След като бе загубил много пари на много хора, липсата на съпричастност и угризения на Банкман-Фрийд изиграха голяма роля в този процес. И това има значение при извършване на корпоративни престъпления: Ако не ви е грижа за другите хора, особено за вашите клиенти, става много лесно да ги експлоатирате. Или, както Дан Дейвис каза в социалните медии, това е да вземете сметка на стойност 10 милиарда долара с етикет „Не моите пари“ и да я преименуваме като „Моите пари“. Имаше опасно безсмислие при Банкман-Фрийд, някога със състояние над 15 милиарда долара, който открито играеше видео игри, докато даваше интервюта или провеждаше срещи.

Съдбата на Банкман-Фрийд изглежда решена, като вероятно ще лежи дълго време в затвора, когато бъде осъден през март, но не вярвам нито за секунда, че това ще бъде последната крипто измама. Затворихме една глава от периода на истински вярващите от ерата на Covid, но пазарните цени отново се раздвижват, тъй като TradFi фирмите виждат възможност да предлагат биткойни и други продукти с потенциалната благословия на регулаторите. FOMO остава силен.

„Един кръг от хора в моето обкръжение казва, „забравете, стойността на крипто е нула, зад него няма нищо“, споделя Бьорн Йеш, главен инвестиционен директор в нямската компания за управление на активи DWS Group. „Но има и друга група хора, които казват, „хм, искам да кажа, че поне има цена от $35 000 за биткойн. Някой плаща 35 000 долара“, допълва Йеш в интервю за Bloomberg News..

Има и други части от историята на FTX, които обясняват стимулите отвъд индивида. Субкултурата на крипто, например, и нейното припокриване с културата на агресивна количествена търговия, където Банкман-Фрийд проби. Малцина в крипто-земята се замислиха за огромните количества ливъридж, предлагани от FTX, липсата на главен финансов директор или липсата на опит сред висшите мениджъри. Най-бързият ръст на борсата се случи в чужбина, докато американските регулатори съсредоточиха вниманието си върху TradFi (където всичко от билети за обществен транспорт до разходи се разглежда внимателно в наши дни). FTX, заедно с други играчи на пазара, дори изобрети свой собствен токен, FTT, и го използва като пари - мнението на Банкман-Фрийд, че „парите така или иначе са заменими“, е чисто крипто бърборене, но много хора го приеха за чиста монета до неизбежния болезнен контакт с реалността.

Трябва само да прочетете Going Infinite от Майкъл Люис, за да видите културните припокривания с по-ранната му книга за Wall Street от 1980 г., Liar’s Poker. Докато беше в Jane Street, Банкман-Фрийд и онези, които той по-късно щеше да наеме, се възползваха напълно от култура, която насърчаваше обучаемия хазарт между служители и стажанти - с лимит на загуба от $100 на ден на стажант - и поставиха ракета под това в Alameda Research и FTX, използвайки неефективността на пазара, но също така и уреждайки сметки. Може би това уреждане на резултати е причината Банкман-Фрийд да удвои злоупотребата със средства на клиенти, например при изкупуването на дела на конкурентната платформа Binance във FTX.

И тогава има външният кръг от желаещи да помогнат. Какво би бил Банкман-Фрийд без дългата поредица от рискови капиталисти, хвърлили повече от 27 милиарда долара в крипто по време на подхранваната от пандемията еуфория през 2021 г., очевидно без сериозна надлежна проверка? Или институционалните инвеститори, паркиращи средствата си на място за търговия на Бахамите? Или счетоводната фирма, базирана в метавселената, назначена да одитира FTX? Лесно е да се говори за „пропуснати“ сигнали, но тук имаше умишлена слепота. В края на 2021 г. предупредих читателите за огромния правен риск от изпращане на средства към Binance и FTX, а през 2022 г. за риска от колапс на крипто борса. Когато попитах един от моите инвестиционни източници защо, въпреки собствените си опасения, той продължава да използва FTX, отговорът му беше: „Защото не можем да си позволим да не го правим“.

Може да има по-дълбоки причини, поради които рискът от измама остава. В книгата си Out of control от 1993 г. Збигнев Бжежински предупреждава, че един вид самовлюбено и всепозволено отношение към капитализма би разбило моралния компас на хората и просто би възложило морала на съдилищата. Той го нарече „процедурен морал“ – по същество вижте какво можете да избeгнете докато законът не каже „спри“. Колкото и ясна да е съдебната присъда от миналата седмица, този вид стимул остава. С всеки цикъл на подем и спад стандартите се разхлабват и борсите се сриват. Първото ми докосване до крипто беше докладването за колапса на Mt Gox през 2014 г., ръководен от млад маниак на име Марк Карпелес; той беше освободен от обвинения в присвояване, а лудориите на Банкман-Фрийд го правят да изглежда положително незначителен. Дори ако банките поемат по-голяма част от индустрията, не съм сигурен, че криптокултурата около токените, подкрепени от въздух под налягане, предлагани като цифрово злато, ще се подобри.

Другото ми предположение е, че инвестицията на FTX въс високо ценения стартиращ изкуствен интелект Anthropic, който може да изиграе голяма роля в оздравяването на някои кредитори, може да има символичен резонанс в бъдеще. През следващите години следващият голям корпоративен скандал най-вероятно ще има „AI“ в автобиографията на своя извършител. Междувременно се пазете от гурутата, предлагащи бъдещето на парите.