Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Близо 50 държави ще въведат по-голяма прозрачност при облагането на криптовалутите

Крипто

Близо 50 държави ще въведат по-голяма прозрачност при облагането на криптовалутите

Близо 50 държави ще въведат по-голяма прозрачност при облагането на криптовалутите - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Близо 50 страни са се ангажирали да въведат до 2027 г. международна норма за по-голяма прозрачност при обмена на информация за криптовалутите между данъчните власти. Това се посочва в общо комюнике, публикувано днес и цитирано от Франс прес.

В комюникето 48те страни и територии, подписали документа, „приветстват тази нова международна норма за автоматичен обмен на информация между данъчните власти“, разработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Тя трябва да допринесе за борбата срещу измамите и укриването на данъци, свързани с криптоактивите като, например, биткойн. Това е сложна задача, тъй като те „могат да бъдат трансферирани и съхранявани без намесата на традиционните финансови посредници като банки, без централният администратор да разполага с пълната информация за осъществените трансакции или за локализацията на авоарите“, отбелязва ОИСР.

В списъка със страните, ангажирани в прилагането на тази международна норма, са и големи икономически сили като САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Бразилия, Канада и Южна Африка.

Анкети