Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Копачите на биткойн инвестират в ИИ

Крипто

Копачите на биткойн инвестират в ИИ

Копачите на биткойн инвестират в ИИ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От няколко години една от големите компании копачи на биткойни - Core Scientific, тихомълком диверсифицира бизнеса си и инвестира в... изкуствен интелект. Пазарът изисква огромно количество енергия, за да може да се тренира и поддържа поведението на ИИ моделите, а копачите знаят как да го правят, посочва CNBC.

От тази седмица обаче тези инвестиции вече не са тайна за никого. В понеделник Core Scientific обяви договор с компанията за облачни услуги CoreWeave за поддръжка на инфраструктура за обучение на ИИ. Сделката е със срок от 12 години, а за този период копачът ще вложи в начинанието над 3,5 милиарда долара.

CoreWeave, които са подкрепяни от Nvidia, дават под наем на Core Scientific графични процесори (GPUs), необходими за обучението и поддръжката на ИИ моделите. Съответно Core Scientific ще достави около 200 мегавата инфраструктура за операциите на CoreWeave.

Core Scientific се занимава с "копаене" на различни дигитални активи от 2017 г. От 2019 г. компанията започна да диверсифицира дейността си, а през януари излезе от положението си на несъстоятелност.

"Най-добрият начин да развием съоръженията за копаене на биткойни, е като си ги представяме като мощни енергийни възли в индустрията на центровете за данни", каза главният изпълнителен директор на Core Scientific Адам Съливан пред Си Ен Би Си, предава БТА.

Той пое компанията, още когато тя беше в състояние на фалит в резултат на колапса на биткойни през 2022 г. Оттам насетне бившият банкер уреди дълговете й с гневните кредитори и засили другите сектори на бизнеса й, като дори отново излезе на пазара на публичните компании.

Макар и акциите на Core Scientific да са поскъпнали с 40 на сто от връщането й на борсата по-рано тази година, пазарната й капитализация от около 865 милиона долара е много под рекордните 4,3 милиарда долара, достигнати през юли 2021 г.

Търсенето на инфраструктура за развитие и поддържане на изкуствен интелект расте експоненциално от представянето на ChatGPT през ноември 2022 г., а в същото време Core Scientific и други копачи като Bit Digital, Hive, Hut 8 и "Тера Улф" търсят начини да увеличат приходите си след поредния халвинг на биткойна, случил се през април. Изглежда като перфектната симбиоза и неслучайно много компании се насочват към този сектор.

По данни на компанията за дигитални активи  CoinShares операциите в сферата на изкуствения интелект изискват около 20 пъти повече капиталови разходи от копаенето на криптоактиви, но пък за сметка на това са и многократно по-печеливши. Компанията изчислява, че към момента 27 на сто от приходите на Bit Digital " се генерират от сектора на изкуствения интелект. Същото важи за 8 на сто от приходите на Hut 9 и за 4 на сто от тези на Hive, която има центрове за данни в Канада и Швеция.

Bit Digital разполага с 251 сървъра, които активно генерират приходи от първите си ИИ договори. Само през април приходите на компанията от сектора възлизат на 4,1 милиона долара. Iris Energy пък очаква годишни приходи между 14 и 17 милиона долара от облачните си услуги с изкуствен интелект. От сделката на Core Scientific с CoreWeave се очакват годишни приходи от около 290 милиона долара.

"Възнамеряваме да останем един от най-големите и продуктивни копачи на биткойни, но същевременно да диверсифицираме бизнеса си и да си гарантираме по-сигурни парични потоци", посочва Съливан.

Той е напипал огромна ниша за развитие. А и едва ли вече някой се съмнява, че до година-две изкуственият интелект ще бъде навсякъде във всичко около нас. Който първи се възползва, ще спечели най-много.