Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Северна Корея е изпрала 147,5 милиона долара от откраднати криптовалути през март

Крипто

Северна Корея е изпрала 147,5 милиона долара от откраднати криптовалути през март

Северна Корея е изпрала 147,5 милиона долара от откраднати криптовалути през март - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Северна Корея е изпрала 147,5 милиона долара чрез платформата за виртуална валута Tornado Cash през март, след като ги е откраднала миналата година от борса за криптовалута, съобщава Ройтерс, като се позовава на доклад на ООН.

Платформи като Tornado Cash прикриват произхода на транзакциите, като по същество обединяват средства и след това ги разпределят на нови адреси. Това прави изключително трудно, ако не и невъзможно, проследяването на първоначалния източник на парите.

 ООН е разследвала 97 предполагаеми севернокорейски кибератаки срещу компании за криптовалута между 2017 г. и 2024 г. Щетите са оценени на около 3,6 милиарда долара.

Сред тях и атаката в края на миналата година, при която 147,5 милиона долара бяха откраднати от борсата за криптовалута HTX.

Специалистите от ООН посочват, че от началото на 2024 г. са станали 11 кражби на криптовалути, които са на стойност 54,7 милиона долара. Според тях зад тези атаки вероятно стоят ИТ служители от Северна Корея. 

Много от тях попадат в чужбина, наети като служители в малки компании, които се занимават с крипто. Вероятно собствениците на компаниите дори не знаят за действията на някои от тях.

Според данните и наблюденията на експертите севернокорейските ИТ работници, работещи в чужбина, създават „значителни доходи за страната“.

Анкети