Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Кристалина Георгиева: Очаквам към средата на годината лихвените проценти да тръгнат надолу

Анализи

Кристалина Георгиева: Очаквам към средата на годината лихвените проценти да тръгнат надолу

Кристалина Георгиева: Очаквам към средата на годината лихвените проценти да тръгнат надолу - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Очаквам към средата на годината лихвените проценти да тръгнат в посоката, в която инфлацията върви през последната година - надолу“.

Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, която присъства на Световната правителствена среща на върха в Дубай, която се открива днес и ще продължи до 14 февруари.

По думите ѝ световната икономика е „готова за меко кацане“, което е основание и лихвените проценти да започнат да се понижават.

Георгиева още веднъж отбеляза, че влиянието на конфликта между Израел и „Хамас“ върху региона е голямо, но ефектът му върху света е ограничен, дори и с оглед на прекъсванията на корабоплаването в Червено море. Тя обаче отбеляза, че е загрижена за „дълготрайността на конфликта“, тъй като рискът от разпространение се увеличава с времето.

„В момента виждаме риск от разпространение от Суецкия канал“, каза тя, имайки предвид неотдавнашните атаки срещу кораби в Червено море. „Но ако има други непредвидени последици по отношение на това накъде се придвижват военните сблъсъци, тогава това може да стане много по-проблематично за света като цяло“, посочи тя.

А относно ефекта от мащабното навлизане на изкуственият интелект (ИИ,AI) тя коментира, че това ще удари световния пазар на труда „като цунами“. Повтаряйки предишната оценка на МВФ, че 40% от всички работни места ще бъдат засегнати с размаха на индустриалната революция.

Въпросът, според Георгиева, е дали сме готови за този преход. Според нея повечето страни, особено развиващите се, не са готови за възхода на ИИ. Тя предупреди, че нарастващото неравенство, което може да се получи от настъплението на изкуствения интелект, ще бъде „опустошително“ особено за развиващите се държави и призова развитите страни да насочат разработването на ИИ в положителна посока.

Анкети