Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Български фермерски пазари“: Нормативните актове на БАБХ трябва да се базират на диалог с бранша

Мрежата

„Български фермерски пазари“: Нормативните актове на БАБХ трябва да се базират на диалог с бранша

Български фермерски пазари: Нормативните актове на БАБХ трябва да се базират на диалог с бранша - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook/Обединение „Български фермерски пазари“

От фейсбук профила на Обединение „Български фермерски пазари":

„Позиция на Обединение „Български фермерски пазари“ относно промяната на заповедта, ограничаваща присъствието на животински продукти на фермерските пазари, която изпратихме на средствата за масово осведомяване‼️

Уважаеми дами и господа, представители на средствата за масово осведомяване,

Във връзка със заповедта, издадена от директора на БАБХ на 10.11.2023 г., засягаща работата на фермерските пазари в частта им, свързана с предлагане на животински продукти, бихме желали да Ви информираме, че приветстваме нейната отмяна. Приемаме като знак в правилната посока частичното облекчаване работата на фермерските пазари, след като забрана за предлагане на мед, пчелни продукти, риба и рибни продукти, мляко, млечни продукти и повечето видове месни продукти беше отменена.

БАБХ облекчава мерките за продажба на храни и живи животни по пазарите

За нас - организатори на фермерски пазари и изложения, приоритет остава създаването на пазарни условия на българските законно регистрирани производители, така че всички техни продукти и храни да имат достъп до крайния потребител. Ние вярваме, че българският пазар следва да представя възможности на всеки регистриран производител, да има право на избор за реализация на продукция както в търговската мрежа, така и на официално регистриран фермерски пазар или изложение. В навечерието на коледните и новогодишни празници, тези събития имат много важна роля, особено за малките производители. 

Отново подчертаваме, че се отнасяме с разбиране към факта, че в момента в някои части от страната има усложнена ситуация, свързана с разпространението на заболявания по животните. Продължаваме да смятаме, че последствията от въвеждане на ограничителни актове следва да бъдат пропорционални на обстоятелствата и очаквания ефект и да отразяват интереса на всички заинтересовани страни - включително и на малките производители, които реализират своята продукция напълно или основно чрез фермерски пазари и изложения.

Приветстваме поканата и конструктивния дух, в който протече срещата на 17.11.2023 г., инициирана от Българската агенция по безопасност на храните, между нейния изпълнителен директор -д-р Патарински, заместник-изпълнителния директор - г-жа Викьова и част от организаторите на фермерски пазари в страната, в отговор на откритото ни писмо. Все още непозволени за предлагане остават яйцата, прясното пилешко месо, разфасовки и заготовки от птиче месо, като смятаме за важно и забраната, засягаща тях, също да бъде отменена, веднага след като усложнената епизоотична обстановка за заболяването Високопатогенна инфлуенца по птиците се подобри.

Вярваме, че диалогът и своевременният обмен на информация на БАБХ с всички заинтересовани страни, включително организаторите на фермерски пазари, преди издаването на нормативни актове, са от ключово значение за успешното функциониране на българския пазар. Оставаме отворени за диалог, в името и интереса на българските фермери, които искат да реализират своята продукция чрез фермерски пазари и изложения в страната.

С уважение,

Обединение „Български фермерски пазари"

Анкети