Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Дъждовете съсипаха тазгодишната реколта от картофи в Белгия

Мрежата

Дъждовете съсипаха тазгодишната реколта от картофи в Белгия

Дъждовете съсипаха тазгодишната реколта от картофи в Белгия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

От блога на българския журналист, живеещ в Белгия – Апостол Апостолов:

Близо половината от тазгодишната реколта картофи е изгнила заради непрестанните дъждове в Белгия. Според фермери на места са паднали по 200 литра на квадратен метър и нивите им изглеждали на тресавища.

Едно от силно засегнатите места е Поперинге, Западна Фландрия, където трудът на хората през тази година е отишъл напразно.

Фермерът Филип Росел разказа пред фламандската обществена телевизия, че с кредити и помощ от други фермери е успял тази година да засее, но цялата продукция е унищожена. Казва, че се надява следващите дни да има малко хубаво време, за да прибере царевицата си, която все още стои небрана на полето. Негови колеги пък са в същата ситуация с цвеклото.

Филип Росел, казва още, че той работи като фирма, която изпълнява правителствени поръчки. От него е било изискано да прибере малкото останали картофи до ноември, за да засее пшеница за следващата година. Иначе, го грози огромна глоба в размер на 14 000 евро.

За да види проблемите на производителите, лично премиерът Александър Де Кроо (Open VLD) посети региона и разговаря с Филип.

„За съжаление не можем да се борим с природата, сблъскваме се с неща, които са извън нашия контрол. Но можем да видим дали е възможно отлагане на тази задължителна сеитба“, казва премиерът.

А Филип Росел и неговите колеги остават малко по-спокойни, че все пак някой се е поинтересувал и проявил интерес към належащите проблеми.

Метеорологичната прогноза обаче не е благосклонна към производителите. През идните дни се очаква да паднат рекордни количества дъжд, по-специално по границата между Белгия и Франция. Властите вече са издали за предупреждения за следене нивото на реките.

Анкети