Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Дянков за мерките на служебния кабинет за цените на храните: Напомнят годините на социализма

Мрежата

Дянков за мерките на служебния кабинет за цените на храните: Напомнят годините на социализма

Дянков за мерките на служебния кабинет за цените на храните: Напомнят годините на социализма - Tribune.bg
Снимка:
© Фейсбук

От Фейбсук профила на Симеон Дянков:

Вчера служебното правителство съобщи, че ще проверява за спекула на пазара за хранителни продукти с перспектива за таван на някои цени. Последното е трудна за осъществяване идея, а и напомня на годините на социализма.
Вместо това, може лесно да се изчисли дали има спекула, с други думи дали цените са вдигнати над икономически обоснованото ниво. Давам пример с хляба:
 
Първа стъпка: взимат се цените от 9 февруари 2022 и днес (година по-късно). Изчислява се годишния растеж (1).
 
Втора стъпка: взимат се цените на основните продукти за хляба на същите дати и се изчислява техния растеж, в пропорциите в които се използват в производството. (Хлябът е храна, приготвена от брашно, вода, мая, сол и захар. Има и човешки труд и електроенергия. Последната е компенсирана.) Получава се индекс на увеличение на продуктите за хляб (2).
 
Трета стъпка: ако (1) - (2) > 0, значи има спекула. Субсидиите за енергия спират и с тези пари вместо това се подпомагат пряко социално слабите.
 
Общите резултати за данък корпоративна печалба за 2022г. показват, че частният бизнес има допълнителна печалба (спрямо 2021г.) от 5 милиарда лева. Това може да се нарече спекула, но по-правилно е да се предположи, че щом правителството дава енергийни помощи на бизнеса без да поиска нещо обратно, бизнеса взима и печели колкото може. В случая е виновно правителството.
Анкети