Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Финансист и бивш министър на образованието: Събираемостта на приходите по бюджета е стряскащо ниска

Мрежата

Финансист и бивш министър на образованието: Събираемостта на приходите по бюджета е стряскащо ниска

Финансист и бивш министър на образованието: Събираемостта на приходите по бюджета е стряскащо ниска - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook/Красимир Вълчев

От фейсбук профила на депутата от ГЕРБ-СДС и бивш министър на образованието Красимир Вълчев:

„Събираемостта на приходите по държавния бюджет е стряскащо ниска. МФ наскоро публикува данните за изпълнението на бюджета за първите два месеца на годината. Съпоставено с предходни години се вижда, че за първите два месеца на тази година отчитаме най-ниското изпълнения на годишен план от началото на този век. При нормална събираемост през първите два месеца на годината се събират 1/6 от планираните приходи или 16,67% от годишния план. Това са данните и от предходните години.

Средногодишно през първите два месеца предходни години са се събирали 16,6% от процента от общите приходи и 19,9% от приходите от ДДС (всяка година януари месец приходите от са по-високи, заради по-високото потребление през месец декември). За 2024 година тези стойности са съответно – 13,2% и 14,5%. Изоставането от очакваното изпълнение е притеснително голямо – над 2 млрд. лева за два месеца.

Едно такова изоставяне е малко вероятно да бъде компенсирано през следващите месеци. По-вероятно е то да се задълбочи. Отсега може да се каже, че бюджетът ще се приключи с по-голям дефицит от 3%. Ако неизпълнението продължи със същите темпове, очакваният допълнителен дефицит ще бъде от порядъка на 12 млрд. лева или 6% от БВП.

Тези данни са най-точната атестация за работата на приходните администрации и на Асен Василев. Като слушате следващите дни от Партията на Паскал (ПП) да ви обясняват колко добре работят Митниците, моля имайте предвид тези числа!“


Анкети