Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Франция подписа мегадоговор за 4,5 млрд. евро за офшорна енергия

Мрежата

Франция подписа мегадоговор за 4,5 млрд. евро за офшорна енергия

Франция подписа мегадоговор за 4,5 млрд. евро за офшорна енергия - Tribune.bg
Снимка:
© EC AV Portal

Колосален договор за 4,5 млрд. евро беше подписан между държавния френски мрежови оператор RTE, Hitachi и Chantiers de l'Atlantique - световен лидер в офшорните инсталации, пише в блога си журналистът Апостол Апостолов.

Създаденият консорциум ще отговаря за изграждането на 3 високоволтови платформи и наземни конверторни станции за транспортиране на енергията, произведена от вятърните паркове.

Проектът бе коментиран в телевизионно интервю от икономическият министър Бруно льо Мер, който заяви в стила на Еманюел Макрон, че енергийният преход на Франция ще се основава на стълбовете на ядрената енергия, възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Съвкупността на преследваните приоритети ще бъдат в полза за развитието на индустрията.

Франция цели до 2035 година да има 20% зелена енергия в микса, т.е. около 18 гигавата, еквивалент на 11 ядрени реактора, казва уверено Бруно льо Мер. Да припомним, че същите думи изрече Макрон преди година в прословутата си реч в Белфорт, която се превърна като стратегически манифест за бъдещето на френската енергетика.

За да ускори прехода, Бруно льо Мер обещава да опрости процедурите, да намали времето, необходимо за обявяване на търгове, и да увеличи броя на служителите, които разглеждат досиетата.

През 2023 година Франция приема ключов закон за зелената индустрия, който цели да направи страната шампион в областта  на зелената индустрия в Европа, преходът ще бъде и възможност за инвестиране във френското производство.

В програмата на правителството се говори за планирани 20 млрд. евро инвестиции в обществени поръчки за фотоволтаични панели през следващите години. Самият министър твърдо настоява тези пари да отидат във френски заводи и по този начин да се пресече хегемонията и хватката на китайската индустрия в Европа, припомня местната телевизия BFM, цитирана в белгийската преса.

По отношение на другия стълб на френската енергийна стратегия – атомната енергетика Бруно льо Мер заявява, че 6 реактора EPR2 трябва да бъдат построени до 2050 г. и „EDF има задължение да постигне резултати“ по отношение на разходите и сроковете.

Модернизация

Електрическата мрежа на Франция трябва да бъде модернизирана, за което ще бъдат необходими инвестиции за близо 100 милиарда евро за периода до 2040 година.

С парите ще бъдат разработени проекти, съобразно националната стратегия за Зеления преход и бумът на електромобилите и офшорната енергия, отбелязва през март операторът на мрежата RTE по време на консултации по дългосрочната инвестиционна програма.

Почти по същото време през пролетта, по време на поредното си изявление Макрон заяви, че офшорната вятърна енергия ще генерира „хиляди работни места“ по време на строителството и ще донесе приходи от 2,5 милиарда евро „между 2023 и 2035 г.“, което ще „финансира нашите приоритети“.

Анкети