Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Икономист: Двата основни икономически проблема са инфлацията и рецесията

Мрежата

Икономист: Двата основни икономически проблема са инфлацията и рецесията

Икономист: Двата основни икономически проблема са инфлацията и рецесията - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Със сигурност в 49-ото Народно събрание ще трябва да бъде приет бюджет за 2023 година и то до около два месеца след сформирането му. Ще трябва да се вземе решение, дали основният фокус на депутатите ще бъдат доходите на работещи и пенсионери, или идеята за краткосрочно намаляване за бюджетния дефицит.

Ако погледнем предложенията на служебното правителство, там ясно се вижда идеята за отлагане административния ръст на доходите и на дефицита за 2024 година и нататък.

Струва ми се, че голяма част от политическите сили са твърде фокусирани върху външни интереси, не толкова върху нуждите на нашето стопанство.

Двата големи икономически проблема пред страната ще бъдат инфлацията - вече с нас цели две години и настъпващата в Европа рецесия.

Компенсациите, ако ще продължават изобщо, не трябва да са със същите размери и под същата форма. Полезно би било да видим и диференциация, без мерки на калпак.

Що се отнася до методите за влияние върху цените, аз бих препоръчал намаляване на ДДС за кошница от определени стоки от първа необходимост. Някои храни, продукти за бита и лекарства.

Служебното правителство, вместо да изработва сайтове или да прави проверки за предлаганите от веригите отстъпки, трябваше да подготви оценка на въздействието за вече съществуващите намаления на ДДС - за детски храни, хляб, брашно, книги и т. н. За да сме наясно колко точно от намалението на налога е стигнало до крайната потребителска цена.

Източник: Стоян Панчев за „Труд news“