Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Краят на въглищата пак се отлага

Мрежата

Краят на въглищата пак се отлага

Краят на въглищата пак се отлага - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

От профила във Фейсбук на Боян Рашев:

Краят на въглищата пак се отлага!
Твърдението, че светът е напът да се отърве от "мръсните" въглища като базов енергиен източник, е толкова често срещано - особено сред "амбициозните ангажименти" на политиците - че отдавна се приема за неоспорим факт. Разминаването му с реалността обаче е шокираща. Ето няколко факта, извадени от последните два доклада, публикувани през месец юни - World Energy Investment на International Energy Agency и Statistical Review of World Energy на Energy Institute.
1. През 2023 г. въглищата продължават да осигуряват 35% от електричеството в света - много повече от всеки друг енергиен източник. Техният дял в миксовете на някои страни даже расте - случайно или не, това са страни, които показват изключителен икономически и енергиен ръст като Индия, Индонезия, Виетнам и т.н.
2. През 2023 г. добивът на въглища е достигнал рекордните 179 EJ, тоест отчита скок от 3% спрямо 2022 г. Китай осигурява почти 52%, следван от Индия (9,3%) и Индонезия (8,8%). Годишните ръстове на добива в последните две страни са смразяващи - съответно +11,3% и +12,8%!
3. През 2023 г. потреблението достига 164 EJ (+1,6%) като Китай и Индия осигуряват съответно 56% и 13,4% от него. Ръстовете на потребление там също се запазват - съответно +4% и +9,8%!
4. През 2023 г. окончателните инвестиционни решения за изграждане на нови въглищни ТЕЦ надхвърлиха 50 GW. Това е рекорд след Парижкото споразумение от 2015 г. и представлява увеличение с 2,5 пъти в сравнение с минимума от 2019 г. Припомням, че тогава речите и разходките на Грета и сие доведоха до повсеместни политически клетви за "незабавен край на въглищата".
5. През 2024 г. общите инвестиции във въглища - добив, транспортиране, съхранение, ТЕЦ - ще достигнат 160 милиарда долара. Това е връщане към рекордните нива от периода 2010-2012 г.
На фона на всичко това упоритите опити на Европейския съюз да се отърве от въглищата изглеждат доста смешни. През 2023 г. тук се добиват само 1,8% и се потребяват само 3,3% от въглищата в света. Въпреки неимоверните усилия нито една европейска страна, чиято електроенергийна система зависи от въглища, не успява да се отърве напълно от тях. Даже напротив, наскоро правителството в Германия бе принудено да плаща повече и удвои разполагаемия капацитет от въглищни ТЕЦ в страната, за да гарантира стабилността на мрежата.
Това е положението и то няма как да се промени със силата на утопичните желания.
Разбира се, нищо от написаното не трябва да се приема като препоръка за инвестиции.