Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Заради геомагнитна буря: Мъск преупреди за проблеми със сателитния интернет на Starlink

Мрежата

Заради геомагнитна буря: Мъск преупреди за проблеми със сателитния интернет на Starlink

Заради геомагнитна буря: Мъск преупреди за проблеми със сателитния интернет на Starlink - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

От сателитното подразделение на SpaceX, собственост на Илон Мъск - Starlink, предупредиха за понижение в качеството на обслужване, тъй като Земята е застигната от най-голямата геомагнитна буря от две десетилетия насам заради слънчевата активност, съобщава Ройтерс.

Starlink притежава около 60% от около 7500 сателита в орбита около Земята и е доминиращ играч в областта на сателитния интернет.

По-рано в публикация в X Мъск написа, че сателитите на Starlink са подложени на голямо напрежение поради геомагнитната буря, но засега се държат.

Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ съобщи, че бурята е най-голямата от октомври 2003 г. и вероятно ще продължи и през уикенда, създавайки рискове за навигационните системи, електропреносните мрежи и сателитната навигация, както и за други услуги.

Хилядите спътници Starlink в ниска околоземна орбита използват междуспътникови лазерни връзки, за да предават данни помежду си в пространството със скоростта на светлината, което позволява на мрежата да предлага интернет покритие в целия свят.

Заради изключително силната геомагнитна буря небето над някои райони в Великобритания, Германия и Ирландия беше озарено от Северно сияние, съобщи dpa. В САЩ сияние е наблюдавано на юг до щатите Алабама и Южна Калифорния.

Екстремната геомагнитна буря от най-високата пета степен G5 е предизвикана от серия изхвърляния на коронална маса от Слънцето от голям клъстер слънчеви петна с размер 16 пъти колкото диаметъра на Земята.

Анкети