Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Блокади в цялата страна - протестът на земеделците затвори важни пътни връзки (СНИМКИ)

Мултимедия

Блокади в цялата страна - протестът на земеделците затвори важни пътни връзки (СНИМКИ)

Блокади в цялата страна - протестът на земеделците затвори важни пътни връзки (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Причина за недоволството е решението да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна

Близо 27 организации от селскостопанския сектор излизоха на Национален протест, провокиран от решението да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна. Инициативата за демонстрациите първоначално предприета от зърнопроизводителите в страната беше подкрепена и от други земеделски организации, сред които са производителите на плодове и зеленчуци и пчеларите. Точките, на които се събират недоволните, са 49 – това са възлови пътища и гранични пунктове в цялата страна.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

МВР мобилизира целия си ресурс за охраната на протестите в страната. През уикенда министърът на вътрешните работи Калин Стоянов призова да се спазват правата на гражданите за свободно придвижване. От Българския фермерски съюз също призоваха протестът да премине мирно, а участниците да не се поддават на провокации.

Протестът на зърнопроизводителите от Благоевградско също беше подкрепен от лозари, пчелари, производители на плодове е зеленчуци, които се опитаха да блокират АМ „Струма“ и Е-79.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС
БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

След големи разправии и спорове с полицията в крайна сметка само тракторите обиколиха двете кръгови след м. Полигона край Благоевград, като бяха ескортирани от полицията и не успяха да блокират кръговите.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС
БГНЕС© БГНЕС БГНЕС
БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

По време на митинг край Е-79, протестиращите се опитаха да пробият полицейския кордон, но неуспешно, тъй като полицаите застанаха пред тракторите.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС
БГНЕС© БГНЕС БГНЕС
БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Ситуацията доведе до компромиса - шествието с тракторите да се проведе в двете кръгови край града. Участниците са категорични, че утре ще се включат в националния протест в София.

През пътя между Бяла Слатина и Борован минава основният трафик на тежкотоварни камиони към ферибота в Оряхово. Още преди обявеното начало на протестните действия там бяха стоварени тежки машини и се събраха недоволстващи земеделци, предава Нова тв. По думите им обидата към целия бранш, отправена от премиера Николай Денков, е голяма.

Локалният път преди кръговото движение в Русе, водещо към ГКПП „Дунав мост”, също вече се запълва с тежкотоварна техника. Според организаторите границата с Румъния край Русе ще бъде затворена за час, а след това на всеки един час ще бъде пропускано движението. До 17 ч. планът е протестът да приключи.

Пътят за „Дунав мост 2” край Видин също е блокиран за неопределено време.

Във Великотърновско полицията масово спира машини преди мястото за протеста и прави пълна проверка на земеделската техника.

Пътен възел „Петолъчката“ стана събирателен пункт на земеделци от Сливен, Ямбол и Бургас.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС
БГНЕС© БГНЕС БГНЕС
БГНЕС© БГНЕС БГНЕС
БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Над 200 машини тръгват от Стара Загора към София с 40 км/час. Селскостопанската техника ще се движи по Подбалканския път, като се очаква в Карлово към тях да се присъединят още 150 машини. Полицията обаче спря колоната. Притесненията са, че пътната артерия ще бъде блокирана. Изчакват се уведомления от инициативния комитет за протестите. След това протестиращите блокираха единия от изходите на града към магистрала „Тракия”, преминавайки постоянно през пешеходна пътека. Земеделците не пропускат дори полицейски коли заради опита да бъде възпрепятстван протестът.

В Хасковско протестът блокира международните пътища от Стара Загора за Маказа и от Пловдив за Свиленград.

Създаден е временен оперативен щаб, в който влизат МВР, Прокуратурата, ИА „Автомобилна администрация“, АПИ и представители на НАП.