Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Земеделците излизат на национален протест - блокират възлови пътни артерии в страната

Парите

Земеделците излизат на национален протест - блокират възлови пътни артерии в страната

Земеделците излизат на национален протест - блокират възлови пътни артерии в страната - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Блокади на гранични пунктове и големи пътни артерии очакват шофьорите, предприели пътуване днес. За това предупредиха браншовите организации от сектор Земеделие. В Националния протест се очаква да се включат представители на всички браншове в земеделието.

Това обяви пред БНР  Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите му „протестът е спонтанен, справедлив и става въпрос за оцеляването на българското земеделие“.

Милев отправи апел, ако няма спешна работа, „да не се пътува по пътищата на страната, защото ще има масирано придвижване на земеделска техника към София“ за насрочения утре протест в столицата.

Той потвърди отправени към земеделски производители полицейски заплахи - „просто им забраняват за излизат на протест", и още:

„Доста животновъди са получени писма, че точно днес и утре ще им бъдат проверявани стопанствата. Държавната машина е включена, колкото може, за провалянето на този справедлив протест.“

Според Милев изказването на премиера Денков за зърнопроизводителите е „грозно, невъзпитано и непочтено“.

„Няма как бранш, изкарал България от две национални катастрофи, да бъде оприличен на терорист. Терорист е много тежка дума, много обидна.“

Относно комуникацията с управляващите той посочи, че решението за падането на забраната за внос от Украйна „беше взето с 300 км/ч“ и оспори твърденията, че е имало срещи със зърнопроизводителите.

„Ние сме готови да преговаряме, но не в този формат. Бихме преговаряли с т.нар. сглобка или представител на хората, които взеха това решение в Народното събрание“, декларира Георги Милев относно поканата на Николай Денков към протестиращите земеделци за среща.

„Протестите няма как да спрат. Няма и причина да спрат. Имаме 5 основни искания. Протестът е безсрочен. Докато не бъдат изпълнени, няма да спрем.“

А ето и конкретните 5 искания, които земеделците отправят към управляващите:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед. 

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Земеделците на национален протест - вижте исканията им и точките на блокадите

От инициативния комитет обявиха във фейсбук и точките в страната, които предстоят да бъдат блокирани:

- Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна –Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;

- Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);

- Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;

- Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;

- Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана;

- Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала „Борис Гюдеров“), Брезник (ул. „Ангел Коцелянов“);

- Южна България: Кресна, Драгоман - КГП Калотина.

Припомняме, че поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

НС реши: Отпада забраната на внос на украинско зърно след 15 септември

Кризата се задълбочи през уикенда, след като родните земеделци не се явиха на среща при премиера Денков, който от своя страна заяви, че „не преговаря с терористи“. Изказването предизвика остри реакции в целия политически спектър, пише Tribune.

Денков за зърнопроизводителите: Държат се като терористи, исканията им са неоснователни

Зърнопроизводителите за изказването на Денков: Недопустимо

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова правителството и земеделците да спрат с тежките закани. Той нарече Денков „млад премиер“, но и определи земеделският министър като „слаб“. Борисов обаче застана зад решението и подчерта, че Европейската комисия е взела същото решение, каквото и българския парламент – да отпадне забраната за внос на украинско зърно.

Борисов: МС да помогне на земеделците с нови пазари. Ресорният министър е слаб, а икономическият го няма

„Лично аз мисля, че подобни тежки определения трябва да бъдат изключени от езика на един политик, особено когато има противоречиви интереси”, критикува и депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова. Вицепремиерът Илиана Йотова пък заяви, че изказването на премиера е „за оставка“.