Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Земеделците на национален протест - вижте исканията им и точките на блокадите

Парите

Земеделците на национален протест - вижте исканията им и точките на блокадите

Земеделците на национален протест - вижте исканията им и точките на блокадите - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Сектор Земеделие излиза на национален протест в понеделник и вторник – 18 и 19 септември. Ще бъдат затворени гранични пунктове и големи пътни артерии.

„Уважаеми граждани, моля да ни извините и да не предприемате пътувания на 18 и 19 септември. Главни пътища ще бъдат затворени в понеделник на територията на цялата страна, а във вторник столицата ще бъде блокирана заради протестите на българските фермери, за да го има българското производство на пазара“, написаха във Фейсбук от инициативния комитет, който организира протеста.

Протестните действия започват в понеделник в 10.00 часа. От ръководството на Българският фермерски съюз съобщиха, че ще бъдат на летището в Бяла Слатина.

Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна - член на ЕС, посочиха още те.

„Искаме да подчертаем, че за нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема. Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни“, каза Георги Стоянов, председател на БФС. Според него именно заради липсата на диалог, за първи път от години целият сектор излиза заедно на общ протест.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

Инициативният комитет, в който влизат всички организации у нас, формулира следните искания към управляващите:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Ето и карта с всички точки на протестите:

ФейсбукФейсбук

Анкети